Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (1832 – 1910)
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (1832 – 1910)

Δικαστικός και πολιτικός, γεννημένος στην Τρίπολη το 1832. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε τον δικαστικό κλάδο.

Το 1860, ως εφέτης Πατρών, ανακηρύχθηκε από τους στασιάσαντες πολίτες κατά του Όθωνα, Νομάρχης Αχαΐας και Ήλιδος και με τη σύνεση και την πειθώ που τον διέκρινε κατόρθωσε να σώσει την περιοχή από βέβαια αιματοχυσία. Εκλέχθηκε επανειλημμένα βουλευτής Μαντινείας και το 1890 πρόεδρος της Βουλής. Αρχικά πολιτεύθηκε με το κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, για να προσχωρήσει στη συνέχεια στο κόμμα του Δημήτριου Ράλλη.

Στις αρχές του 1892 ο Γεώργιος Α' απέλυσε τον πρωθυπουργό Θεόδωρο Δηλιγιάννη, λόγω της διαφωνίας τους για την οικονομική πολιτική, παρότι ο γορτύνιος πολιτικός διέθετε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο βασιλιάς ανέθεσε στον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών (18 Φεβρουαρίου 1892 - 10 Ιουνίου 1892). Στις εκλογές της 3ης Μαΐου πλειοψήφησε ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος σχημάτισε την έκτη κυβέρνησή του ως πρωθυπουργός.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος παρέμεινε στην ενεργό πολιτικό έως το 1904. Πέθανε στην Αθήνα το 1910.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ