Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο

Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο (1617 – 1682)
Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο (1617 – 1682)

Ο Ισπανός ζωγράφος της εποχής του μπαρόκ, Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο, άφησε ευδιάκριτο το αποτύπωμά του στην ιστορία της τέχνης, τόσο για τους πίνακές του με θρησκευτικό περιεχόμενο όσο και για τις απεικονίσεις γυναικών και παιδιών, που αποτελούν καταγραφή της καθημερινότητας της εποχής του. Ήταν ο πρώτος Ισπανός ζωγράφος που απέκτησε πλατιά ευρωπαϊκή φήμη και έως τον 19ο αιώνα ήταν ο μόνος Ισπανός καλλιτέχνης που τα έργα του ήταν ευρύτατα γνωστά έξω από τον ισπανικό κόσμο.

Γεννήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 1817 στην Σεβίλλη και βαπτίστηκε την Πρωτοχρονιά του 1817. Ήταν το μικρότερο από τα 14 παιδιά του κουρέα και χειρουργού Γκάσπαρ Εστεμπάν και της Μαρίας Πέρεθ. Σε ηλικία 10 ετών έχασε τους γονείς του και μεγάλωσε με την οικογένειας μιας εκ των αδελφών του.

Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον συγγενή του Χουάν ντελ Καστίγιο, ένα συντηρητικών κατευθύνσεων ζωγράφο, ο οποίος τόν επηρέασε στα πρώτα του έργα, που συνδυάζουν τον ιταλικό μανιερισμό του 16ου αιώνα με τον φλαμανδικό ρεαλισμό. Κατά τη δεκαετία του 1650 εμφανίζει μια εντυπωσιακή αλλαγή στην τεχνοτροπία του, που αποδίδεται συνήθως στην επίσκεψή του στη Μαδρίτη, όπου φαίνεται ότι συναντήθηκε με τον Βελάσκεθ και μελέτησε τα έργα των Τιτσιάνο, Ρούμπενς και Βαν Ντάικ. Οι εύπλαστες μορφές, τα πλούσια χρώματα και η τολμηρή πινελιά της « Άμωμης Σύλληψης» (1652), αντικατοπτρίζουν την άμεση γνώση τής τέχνης των Βενετσιάνων και Φλαμανδών μπαρόκ ζωγράφων του 16ου αιώνα. Το «Όραμα του Αγίου Αντωνίου» (1656, καθεδρικός ναός της Σεβίλης), ένας από τους διασημότερους πίνακες του, είναι ένα πρώιμο δείγμα της «αέρινης» λεγόμενης τεχνοτροπίας του, που πηγάζει από τη βενετσιάνικη ζωγραφική. Από το 1678 και έπειτα εργάστηκε σε μια σειρά έργων για το θρησκευτικό ίδρυμα της Σεβίλλης «Hospicio de Venerables Sacerdotes», στην οποία συγκαταλεγόταν και ο περιώνυμος πίνακάς του «Άμωμη σύλληψη», ο οποίος αφαιρέθηκε από τον στρατηγό Σουλτ κατά την διάρκεια των Ναπολεοντείων Πολέμων και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Ο Μουρίγιο υπήρξε ο δημοφιλέστερος ζωγράφος της Ισπανίας κατά τον 17ο αιώνα, δημοφιλέστερος και από τον Βελάσκεθ, από τον οποίο υπολειπόταν σε δημιουργικότητα και ποιότητα. Είχε πολλούς μαθητές και αμέτρητους οπαδούς, ενώ οι πίνακές του αντιγράφηκαν και βρήκαν μιμητές σε όλη την Ισπανία και την αυτοκρατορία της. Τα έργα του όμως ήταν ζωγραφισμένα στο πομπώδες και εξευγενισμένο ύφος που χαρακτηρίζει την ισπανική Αντιμεταρρύθμιση και οι μορφές τους αποδίδονται συχνά με αρκετά ρηχό τρόπο, σύμφωνα με την κριτική.

Ο Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο πέθανε στην Σεβίλλη στις 3 Απριλίου 1682.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ