Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ: Ο «πατέρας» του σύγχρονου ποδοσφαίρου

Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ (1831 – 1924)
Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ (1831 – 1924)

Ο άγγλος δικηγόρος και λάτρης του αθλητισμού Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ (Ebenezer Cobb Morley) υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ποδοσφαίρου και ο άνθρωπος που έθεσε τους πρώτους κανόνες του δημοφιλέστερου σήμερα αθλήματος.

Γεννήθηκε στην πόλη Χαλ στις 16 Αυγούστου 1831 κι έζησε στην πόλη αυτή της ανατολικής Αγγλίας έως τα 22 χρόνια του. Το 1858, έχοντας εγκατασταθεί στο Λονδίνο για σπουδές, δημιούργησε την ποδοσφαιρική ομάδα Barnes Club, η οποία αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (The Football Association) ιδρύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1863 με την καθοριστική συμβολή του Μόρλεϊ σε μία ιστορική συνάντηση οκτώ παραγόντων στην «Ταβέρνα των Μασόνων» στο Λονδίνο. Διετέλεσε πρώτος γενικός γραμματέας της νεοσύστατης ομοσπονδίας (1863-1866), με κύρια αποστολή τη σύνταξη των κανόνων του αθλήματος και ο πρώτος πρόεδρός της (1867-1874).

Στις 19 Δεκεμβρίου 1863 αγωνίστηκε με την ομάδα του εναντίον της γειτονικής Ρίτσμοντ στον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα με τους νέους κανόνες που ο ίδιος είχε συντάξει. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος άνευ τερμάτων. Ο Μόρλεϊ σκόραρε στον πρώτο αγώνα μεταξύ των αντιπροσωπευτικών ομάδων Λονδίνου και Σέφιλντ στις 31 Μαρτίου 1866.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, ο Μόρλεϊ ήταν λάτρης της κωπηλασίας και ίδρυσε ένα σύλλογο στο Μπαρνς, μιας συνοικίας του νοτιοδυτικού Λονδίνου που βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση. Εργάστηκε ως δικηγόρος, διετέλεσε ειρηνοδίκης και υπηρέτησε το Μπαρνς από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Ήταν παντρεμένος με τη Φράνσις Μπίvτγκουντ και δεν είχε παιδιά.

Ο Εμπενίζερ Μόρλεϊ πέθανε σε βαθύ γήρας, στις 20 Νοεμβρίου 1924, στο Λονδίνο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ