Λέμι Πονιφάζιο —  Βιογραφία

Πολυνήσιος χορογράφος και σκηνοθέτης, διεθνούς βεληνεκούς.

O Λέμι Πονιφάζιο γεννήθηκε το 1962 στα νησιά Σαμόα και το 1995 ίδρυσε στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας το MAU, μία δράση που έχει ως στόχο τη μεταμόρφωση των κοινοτήτων και των καλλιτεχνών, μέσα από τη συνεργασία μαζί τους σε διεθνές επίπεδο. Στη Σαμοανή γλώσσα το MAU σημαίνει η διακήρυξη της αλήθειας.

Στα πιο πρόσφατα έργα του Πονιφάζιο περιλαμβάνοντα τα:

  • «Lagimoana» (2015) για την 56η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών της Βενετίας (Μπιενάλε)
  • «Apocalypsis» (2015), όπερα του Μάρεϊ Σάφερ στο Φεστιβάλ «Luminato» του Τορόντο
  • «I AM: Mapuche» (2015) και «MAU Mapuche» (2016), με τους ιθαγενείς της Χιλής
  • «I AM» (2014) για την 100ή επέτειο από την έναρξη του ΑΠαγκοσμίου Πολέμου που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και κατόπιν στα φεστιβάλ Εδιμβούργου, «ΡουρΤριενάλε» της Γερμανίας και Όκλαντ.

Άλλες δημιουργίες του είναι τα έργα:

  • «The Crimson House» (2014), το οποίο εξερευνά τη φύση της εξουσίας και ενός κόσμου ο οποίος τα έχει δει όλα και δεν ξεχνά τίποτα πια,
  • «Stones In Her Mouth» (2013), μια παράσταση με γυναίκες Μαορί, που λειτουργούν ως πομποί αναμετάδοσης μια ζωτικής δύναμης μέσα από αρχαίους ύμνους,
  • «Προμηθέας» (2012), όπερα του Καρλ Όρφ στο γερμανικό φεστιβάλ «ΡουρΤριενάλε».
  • «Le Savali» (2011) μια παράσταση που έχει ως θέμα την αυτοκρατορική πόλη του Βερολίνου με τις δικές της κοινότητες μεταναστών και τις οικογένειές τους, οι οποίες αναζητούν ένα χώρο όπου θα μπορούν να ανήκουν, ενώ αντιμετωπίζουν την απειλή της εκδίωξης,
  • «Birds With Skymirrors» (2010) που πραγματεύεται το γεγονός ότι τα νησιά του Ειρηνικού αφανίζονται, νησιά που είναι οι πατρίδες των περισσότερων από τους χορευτές του και που καταστρέφονται από την κλιματολογική αλλαγή.
  • «Tempest: Without A Body» (2008), που έχει ως θέμα την εξουσία και τον τρόμο και την άνομη χρήση της κρατικής εξουσίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Πονιφάζιο έχει παρουσιάσει και έργα του σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το BAM της Νέας Υόρκης, το «ΡουρΤριενάλε» της Γερμανίας, το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το «Théâtre de la Ville» στο Παρίσι, το Ίδρυμα Ωνάση στην Αθήνα, το «Southbank» του Λονδίνου, το Φεστιβάλ Ολλανδίας, το Φεστιβάλ «Luminato» στο Τορόντο, το Φεστιβάλ Βιέννης, το «Berliner Festspiele» του Βερολίνου, «Santiago a Mil Chile» της Χιλής, την Κουαντριενάλε Πράγας και την Μπιενάλε Βενετίας.

Με τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά και με τη μοναδική του γενεαλογία, το ριζοσπαστικό έργο του Πονιφάζιο αψηφά τους συμβατικούς ορισμούς. Στο καλλιτεχνικό του σύμπαν κατευθύνει τον σύγχρονο άνθρωπο προς άλλες διαστάσεις συνειδήσεως, μέσα από τους αργούς ρυθμούς της αυστηρής αισθητικής του – μια παλέτα από μαύρες, ανεστραμμένες ονειρικές εικόνεςˑ μέσα από το τελετουργικό, θυσιασθέν σώμα, σε έναν ενδόμυχο χώρο ήχου, φωτός και σκότους.

Το 2016, ο Λέμι Πονιφάζιο επιλέχθηκε για να γράψει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ