Ισραέλ Γκαλβάν —  Βιογραφία

Πολυβραβευμένος ισπανός χορευτής και χορογράφος

Ο Ισραέλ Γκαλβάν ντε λος Ρέγιες γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1973 στη Σεβίλλη και μεγάλωσε χορεύοντας φλαμένκο με τον πατέρα του Χοσέ Γκαλβάν και τη μητέρα του Εουχένια ντε λος Ρέγιες. Στα δεκαοκτώ του κατάλαβε ότι αυτός είναι ο δρόμος του και λίγο αργότερα έγινε μέλος της Compañia Andaluza de Danza, υπό τη διεύθυνση του Μάριο Μάγια. Μέσα στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, σάρωσε ό,τι βραβείο υπήρχε για το φλαμένκο.

Το 1998 ίδρυσε τη δική του ομάδα και άρχισε να περιοδεύει με τις παραστάσεις που τον έκαναν διάσημο, χάρη στο ρίσκο που έπαιρνε ως χορευτής. Έως το 2006 οι παραστάσεις του ήταν σόλο, αλλά κατόπιν άρχισε να χορογραφεί κι άλλους χορευτές. Η χορογραφία του «La Francesca» για την αδελφή του Παστόρα Γκλβάν κέρδισε το 2006 τα βραβεία Giraldillo για την καλύτερη μουσική και την πιο πρωτοποριακή παράσταση.

Μετά τις παραστάσεις «Arena» (2004) και «La edad de oro» (2005) τού απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Χορού της Ισπανίας «για την ικανότητά του να παράγει νέες δημιουργίες στην τέχνη του φλαμένκο, χωρίς να ξεχνά τις πραγματικές ρίζες του, που το έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα και το έχουν κάνει ένα παγκόσμια αναγνωρίσιμο είδος». Υπήρξε ο πρώτος Ισπανός που συνδέθηκε ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης με το Théâtre de la Ville στο Παρίσι.

Το 2012 του απονεμήθηκε το Bessie Award για την παράσταση «La edad de oro», καθώς και το Χρυσό Μετάλλιο Καλών Τεχνών του Υπουργικού Συμβουλίου της Ισπανίας. Το 2014 παρουσίασε και στην Αθήνα (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) τη νέα του παράσταση «Lo Real - Le Réel - The Real», που θίγει το θέμα του διωγμού των Ρομά κατά τις δεκαετίες του ‘30 και του ‘40 από τα φασιστικά καθεστώτα εκείνης της περιόδου.

Το 2015 έγραψε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ