Δημήτρης Παπαδήμας

Δημήτρης Παπαδήμας (1924 – 2016)
Δημήτρης Παπαδήμας (1924 – 2016)

Έλληνας εκδότης, με σημαντικό έργο στο χώρο των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Ο Δημήτρης Παπαδήμας γεννήθηκε το 1924 στην Πύλο της Μεσσηνίας, όπου αποφοίτησε από το γυμνάσιο. Στη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και μετά την απελευθέρωση διώχθηκε για τις αριστερές του ιδέες. Φυλακίστηκε στην Καλαμάτα και την Ακροναυπλία (1945-1946) και τη Μακρόνησο (1948-1951).

Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε στο παλαιοβιβλιοπωλείο του Νότη Καραβία στην Αθήνα και το 1960 άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο, σ’ ένα χώρο 10 τ.μ, στην οδό Ιπποκράτους 23. Το 1962 πραγματοποίησε την πρώτη του φιλολογική έκδοση, την «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Γκίλμπερτ Μάρεϊ, καθηγητή των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μετάφραση του πανεπιστημιακού Σίμου Μενάρδου.

Έκτοτε, οι Εκδόσεις Παπαδήμα ξεκίνησαν την έκδοση βιβλίων κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, την οποία συνεχίζουν ως τις μέρες μας. Το 1976 εξασφάλισε τα δικαιώματα για την ανατύπωση των κλασικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας του εκδοτικού οίκου Τόιμπνερ της Λειψίας. Το 1978 ο εκδοτικός οίκος Παπαδήμα μετακόμισε στην οδό Ιπποκράτους 8, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο Δημήτρης Παπαδήμας ασχολήθηκε με τα προβλήματα του βιβλίου σε όλο το φάσμα της παραγωγής του κι έλαβε ενεργό μέρος στον επαγγελματικό κλαδικό συνδικαλισμό, από όλες τις δυνατές θέσεις και με ευρεία στήριξη των συναδέλφων του. Το 1975 εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ), επί τρεις συνεχείς θητείες, ενώ διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και το 1998 Α’ Αντιπρόεδρος.

Με τη δράση του, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, προασπίστηκε τα βιβλιοπωλεία, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της εκδοτικής αγοράς και την ενιαία τιμή του βιβλίου. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το οδοιπορικό ενός εκδότη», όπου αφηγείται τη ζωή και το έργο του.

Ο Δημήτρης Παπαδήμας πέθανε την 1η Απριλίου 2016 στην Αθήνα, σε ηλικία 92 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ