Κάτια Λεμπέση
1948 – 2015

Ελληνίδα επιχειρηματίας στο χώρο του βιβλίου· διηύθυνε μαζί με τον σύζυγό της Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος».

Η Κάτια (Αικατερίνη) Λεμπέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε στο Κολέγιο Γκόνταρντ (Goddard College), ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο με οικολογικό προσανατολισμό στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Αρχικά, ίδρυσε τις εκδόσεις «Κύτταρο», που εξέδωσαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985, μαζί με τον σύζυγό της, Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο, απέκτησε τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος», συνεχίζοντας την πορεία της ιδρύτριάς του Νανάς Καλλιανέση.

«Ο "Κέδρος" ήταν για εμάς λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές, αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ’ όλα, όμως, κρύβει μία ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις», έγραφε σε κείμενό της στην επετειακή έκδοση «Το χρονικό του Κέδρου 1954-2004».

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο οικολογικό κίνημα και διετέλεσε μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2012.

Η Κάτια Λεμπέση πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, σε ηλικία 67 ετών, ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.