Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα (Costa Rica = Πλούσια Ακτή, στα ισπανικά) είναι μία μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με έκταση 51.100 τ. χλμ. και πληθυσμό 4.586.353 κατοίκους (2011). Πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα είναι το Σαν Χοσέ, με 288.054 κατοίκους (2011).

Θεωρείται το διαμάντι της Κεντρικής Αμερικής, με φυσικές ομορφιές, πλούσια χλωρίδα και οικολογική συνείδηση.

Όαση πολιτικής σταθερότητας μεταπολεμικά, σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή του κόσμου, κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία στις 15 Σεπτεμβρίου του 1821.

Είναι η μοναδική χώρα του κόσμου, που δεν διαθέτει στρατό. Μετά τον εμφύλιο του 1948, οι κυβερνώντες, τότε, φιλελεύθεροι αποφάσισαν να διαλύσουν το στρατό για να μην αναμιγνύεται στην πολιτική μέσω πραξικοπημάτων.

Η Κόστα Ρίκα είναι μία χώρα που ζει από τον καφέ, τις μπανάνες και τον τουρισμό. Το 2012 αναδείχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τον δείκτη που συντάσσει το New Economics Foundation (NEF).

Είναι ο τόπος δράσης του τεχνοθρίλερ «Τζουράσικ Παρκ», που έγραψε ο Μάικλ Κράιτον και μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (1993).

Τρεις πόλεις της Κόστα Ρίκα φέρουν ελληνικά ονόματα: Grecia (Ελλάδα), Atenas (Αθήνα) και Esparta (Σπάρτη). Η πρωτοβουλία για την ονομασία τους ανήκε στο φιλέλληνα κοσταρικανό πολιτικό Χοσέ Ραφαέλ Γαγιέγος Αλβαράδο (1784-1850).

Ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Θεολόγος είναι από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της χώρας.

Στο ποδόσφαιρο, η Κόστα Ρίκα είναι η τρίτη δύναμη, μετά τις ΗΠΑ και το Μεξικό, στη Συνομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF). Έχει συμμετάσχει σε τρία Μουντιάλ (1990, 2002, 2006), με καλύτερη εμφάνιση το 1990, όταν έφθασε στους 16 της διοργάνωσης. Στο τρέχον Μουντιάλ της Βραζιλίας έχει ισοφαρίσει το ρεκόρ της και διεκδικεί την πρόκρισή της στους «8» κόντρα στην Ελλάδα.

Ο Τζόελ Κάμπελ και ο Ρολάντο Γκόμεζ είναι δύο γνωστοί Κοσταρικανοί ποδοσφαιριστές, που έχουν αγωνιστεί στη χώρα μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ αντίστοιχα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ