Κρατίδιο μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, το μεγαλύτερο από τα μικροσκοπικά κράτη της Ευρώπης. Σφηνωμένο σε μεγάλο υψόμετρο στα Πυρηναία, είναι γνωστό για τα χιονοδρομικά του κέντρα και την αφορολόγητη αγορά του που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Το Πριγκιπάτο της Ανδόρας (Principat d’ Andorra), όπως είναι επίσημη ονομασία του, είναι ένα από τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας στη Γηραιά Ήπειρο. Η επιβίωσή της ως ανεξάρτητης οντότητας, παρά τους μετασχηματισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι ένα ιστορικό παράδοξο.
Το 819 ο βασιλιάς των Φράγκων Λουδοβίκος ο Ευσεβής, γιος του Καρλομάγνου, εκχώρησε εδάφη της Ανδόρας που τα κατείχαν οι ισπανοί κόμητες της Ούργκελ στον τοπικό επίσκοπο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των γάλλων ευγενών της άλλης πλευράς, που αμφισβήτησαν την απόφασή του. Τελικά, η διαμάχη λύθηκε το 1278 με τη συγκυριαρχία της Ανδόρας από τον ισπανό επίσκοπο της Ούργκελ και των γάλλων ευγενών της οικογένειας Αλμπρέ ως συμπριγκήπων.
Η συγκυριαρχία Γαλλίας και Ισπανίας επί της Ανδόρας φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Ανώτατοι άρχοντες της χώρας (συμπρίγκιπες) είναι ο εκάστοτε επίσκοπος της Ούργκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (ο Εμανουέλ Μακρόν από το 2017), ως διάδοχος της οικογένειας Αλμπρέ και των γάλλων βασιλέων στη συνέχεια. Η Ισπανία και η Γαλλία φροντίζουν και την ασφάλεια του κρατιδίου, καθώς η Ανδόρα δεν διατηρεί στρατό.
Την εξουσία, όμως, ασκεί η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ανδόρας, από το 1993, όταν η χώρα απέκτησε το πρώτο της σύνταγμα. Μέχρι τότε, η χώρα διατηρούσε τα φεουδαρχικά της χαρακτηριστικά, καθώς την εξουσία ασκούσε ένα συμβούλιο που εκλεγόταν από τους επικεφαλής των οικογενειών.
Η Ανδόρα έχει έκταση 467.63 τ.χλμ. και 85.470 κατοίκους (2014). Πρωτεύουσα είναι η Ανδόρα Λα Βέλια (Παλαιά Ανδόρα), πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη (1.203 μ.). Η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Καταλανοί κι επίσημη γλώσσα η Καταλανική. Κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, το κρατίδιο γιορτάζει την προστάτιδά της Παναγία του Μεριτσέλ, που επέχει και θέση εθνικής εορτής.
Μέχρι και τη δεκαετία του 1950, η Ανδόρα βασιζόταν στον αγροτικό της τομέα και το λαθρεμπόριο. Από τότε αναπτύχθηκε δυναμικά ο τουρισμός και σε συνδυασμό με την αγορά αφορολογήτων, κατέστησε την Ανδόρα ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Ευρώπης. Το επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ, αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία διατηρεί ειδική σχέση.