Κοντσέρτο του Αρανχουέζ

Το Παλάτι του Αρανχουέζ
Το Παλάτι του Αρανχουέζ

Η γνωστότερη σύνθεση του ισπανού συνθέτη Χοακίν Ροδρίγο (1901-1999), ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του 20ου αιώνα και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο έργο της ισπανικής λόγιας μουσικής. Ιδιαίτερα το Αντάτζιο έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρο σε ταινίες, διαφημίσεις και ως σήμα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, με αποτέλεσμα να είναι οικείο στο αυτί του μέσου ακροατή.

Το Concierto de Aranjuez («Κονθιέρτο ντε Αράνχουεθ», όπως προφέρεται ορθότερα στα ισπανικά), είναι ουσιαστικά ένα κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα. Γράφτηκε το 1939 στο Παρίσι από τον 38χρονο τότε Ροδρίγο σε μια εποχή, που η χώρα του βίωνε την τελευταία φάση του Εμφυλίου Πολέμου και η Ευρώπη βρισκόταν στα πρόθυρα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή έμπνευσης για τον Ροδρίγο αποτέλεσε το Παλάτι του Αρανχουέζ (Palacio Real de Aranjuez), που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη και αποτελεί τη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας. Ο τυφλός συνθέτης, που είχε χάσει την όρασή του σε ηλικία τριών ετών, θέλησε να αποδώσει την ατμόσφαιρα του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος στην προοπτική του χρόνου.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1940 στη Βαρκελώνη. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρκελώνης διηύθυνε ο Θέσαρ Μεντόθα, με σολίστ τον κιθαρίστα Ρεχίνο Σάινθ ντε λα Μάθα, στον οποίο ο Ροδρίγο αφιέρωσε το έργο.

Το Κοντσέρτο του Αρανχουέζ αποτελείται από τρία μέρη:

  • Αλέγκρο κον σπίριτο
  • Αντάτζιο
  • Αλέγκρο τζεντίλε

Το δημοφιλές Αντάτζιο του έργου έχει διασκευαστεί για όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Ξεχωρίζει η τζαζ ερμηνεία του τρομπετίστα Μάιλς Ντέιβις, που περιλαμβάνεται στον δίσκο του Sketches of Spain (1960).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ