Χοακίν Ροδρίγο: Ο συνθέτης του «Κονσέρτου του Αρανχουέθ»

Χοακίν Ροδρίγο (1901 – 1999)
Χοακίν Ροδρίγο (1901 – 1999)

Ο Χοακίν Ροδρίγο (Joaquín Rodrigo) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ισπανούς συνθέτες του 20ού αιώνα. Το κατά μεγάλο μέρος νεοκλασικό ύφος του συνδυάζει το λαϊκό χρώμα με τη συναρπαστική ε­νορχήστρωση και τις ευχάριστες μελωδίες. Τα πιο γνωστά έργα του είναι τα δύο κοντσέρτα του για κιθάρα και ορχήστρα, το περίφημο «Κοντσέρτο του Αρανχουέθ» («Concierto de Aranjuez») και η «Φαντασία για έναν κύριο» («Fantasía para un gentilhombre»).

Ο Χοακίν Ροδρίγο γεννήθηκε την ημέρα της Αγίας Καικιλίας (της προστάτιδας των μουσικών), στις 22 Νοεμβρίου 1901, στο Σαγούντο, μια πόλη κοντά στη Βαλένθια. Σε ηλικία μόλις τριών ετών τυφλώθηκε, όταν προσβλήθηκε από διφθερίτιδα. Οι γονείς του τότε εγκαταστάθηκαν στη Βαλένθια, ούτως ώστε ο γιος τους ν’ ακολουθήσει μία εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του.

Σπουδές και τα πρώτα έργα

Από τα οκτώ του χρόνια ξεκίνησε μουσικές σπουδές και στα είκοσί του ήταν ένας εξαιρετικός πιανίστας, ενώ έκανε και τα πρώτα του βήματα στη σύνθεση. Τα πρώτα του έργα για ορχήστρα του πρόσφεραν τις πρώτες διακρίσεις και όπως οι σπουδαίοι προγενέστεροι του συνθέτες, Ισαάκ Αλμπένιθ και Μανουέλ ντε Φάλια, ο Χοακίν Ροδρίγο επέλεξε τη Γαλλία για να τελειοποιήσει τη μουσική του εκπαίδευση.

Σπούδασε κοντά στον Πολ Ντικά, στην Εκόλ Νορμάλ ντε Μουζίκ στο Παρίσι. Ο Ντικά, όπως και ο Μανουέλ ντε Φάλια, με τη φιλία τους και τη μεγάλη εκτίμησή τους διευκόλυναν το νεαρό συνθέτη στις επιλογές του. Το 1933 στη Βαλένθια νυμφεύτηκε την τουρκοεβραία πιανίστρια Βικτόρια Καμχί (1905-1997), με την οποία θα αποτελέσει σε όλη του τη ζωή ένα αγαπημένο ζευγάρι που ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλον.

Το «Κονσέρτο του Αρανχουέθ», η διεθνής αναγνώριση και οι διακρίσεις

Όταν επέστρεψε στη Γαλλία, ο Χοακίν Ροδρίγο ολοκλήρωσε τη μουσική του εκπαίδευση κοντά στους δασκάλους του και το 1939, μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη. Ήταν η εποχή του «Κονσέρτου του Αρανχουέθ» (1940), του έργου που τον έκανε γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Εφεξής, του αποδίδονται πολλές εθνικές τιμητικές διακρίσεις. Στη διάρκεια των ετών που έπονται, ο Ροντρίγκο θα λάβει την έδρα Μανουέλ ντε Φάλια του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία των Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο.

Το 1948, κατά την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Θερβάντες, εμπνεύστηκε από τον «Δον Κιχώτη» και παρουσίασε το έργο για φωνές και ορχήστρα «Ausencias de Dulcinea» («Οι Απουσίες της Δουλτσινέας») και το 1953 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Αλφόνσου Ε’. Την επόμενη χρονιά συνέθεσε τη «Φαντασία για ένα κύριο», κατόπιν παραγγελίας του σπουδαίου κιθαριστή Αντρές Σεγκόβια.

Ωστόσο, οι τιμητικές διακρίσεις έρχονταν και από το εξωτερικό. Η Γαλλία τον έχρισε Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής το 1963 και το 1986 διοργανώθηκε προς τιμήν του στο Λονδίνο ένα φεστιβάλ, διάρκειας δύο εβδομάδων. Το 1992 ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, του απένειμε τον τίτλο του Μαρκησίου των κήπων του Αρανχουέθ.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ο Χοακίν Ροδρίγο συνέθεσε κι ένα άλλο σημαντικό έργο για το ρεπερτόριο της κιθάρας, το Ανδαλουσιανό κοντσέρτο για τέσσερις κιθάρες και ορχήστρα («Concierto Andaluz», 1967) παραγγελία του κουαρτέ­του του Καλεδόνιο Ρομέρο. Έγραψε επίσης κοντσέρτα για άλλα όργανα, καθώς και μία όπερα, χορωδιακά έργα, κομμάτια για πιάνο και τραγούδια.

Ο Χοακίν Ροδρίγο πέθανε στις 6 Ιουλίου 1999 στη Μαδρίτη, σε ηλικία 97 ετών, δύο χρόνια μετά τη σύζυγό του, Βικτόρια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ