Κοντσέρτο για Πιάνο και Τρομπέτα

Σύνθεση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι «Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, έργο 35».

Γράφτηκε μεταξύ 6ης Μαρτίου και 20ης Ιουλίου του 1933, όταν ο ρώσος συνθέτης ήταν 27 χρονών, και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου από τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ. Την ορχήστρα διηύθυνε ο αυστριακός αρχιμουσικός Φριτς Στίντρι, με σολίστ τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς στο πιάνο και τον Αλεξάντρ Σμιτ στην τρομπέτα.

Παρά τη χλιαρή υποδοχή του από τους μουσικόφιλους του Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) και τις αυστηρές κριτικές που δέχτηκε, με το πέρασμα του χρόνου αποδείχτηκε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρώσου συνθέτη.

Παρά τον τίτλο της, η σύνθεση του Σοστακόβιτς είναι ένα πραγματικό κοντσέρτο για πιάνο και όχι ένα διπλό κοντσέρτο, με την τρομπέτα να περιορίζεται σε χιουμοριστικές σφήνες που δίνουν μια πιο ανάλαφρη «νότα» στο έργο. Γι’ αυτό και είναι γνωστό και ως «Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1» .

Με διάρκεια από 23 έως 25 λεπτά, αποτελείται από τέσσερα μέρη:

  • Αλεγκρέτο
  • Λέντο
  • Μοντεράτο
  • Αλέγκρο κον μπρίο

Το βραχείας διάρκειας τρίτο μέρος θεωρείται εισαγωγικό του τετάρτου μέρους και γι’ αυτό πολλές φορές το έργο αυτό του Σοστακόβιτς παίζεται σε τρία μέρη:

  • Αλεγκρέτο
  • Λέντο
  • Μοντεράτο-Αλέγκρο κον μπρίο

Στο έργο αυτό υπάρχουν αναφορές σε άλλες συνθέσεις. Το σόλο της τρομπέτας περιέχει τη μελωδία του αγγλικού νανουρίσματος Poor Mary ή Poor Jenny, ενώ το πιάνο στο πρώτο μέρος «σκιτσάρει» τα πρώτα μέτρα από την Απασιονάτα του Μπετόβεν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ