Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης —  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (European Council)

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Είναι το κατεξοχήν διακυβερνητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις από τους επικεφαλής των κρατών - μελών. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει στην Ένωση την αναγκαία ώθηση για την ανάπτυξή της και καθορίζει τους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς της».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερεις φορές τον χρόνο, συνήθως στις Βρυξέλλες. Το αποτελούν οι αρχηγοί ή οι πρωθυπουργοί των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας.

Οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνονται με συναίνεση, εκτός από τις περιπτώσεις που οι Συνθήκες ορίζουν διαφορετικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις μόνον με ομοφωνία ή με ειδική πλειοψηφία, ανάλογα με το τι ορίζουν οι Συνθήκες. Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ) συνήλθαν για πρώτη φορά άτυπα τον Φεβρουάριο του 1961 στο Παρίσι. Η καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Παρισίων το Δεκέμβριο του 1974, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν. Η εναρκτήρια σύνοδος έγινε στο Δουβλίνο στις 10 Μαρτίου 1975 κατά τη διάρκεια της πρώτης ιρλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατοχυρώθηκε θεσμικά, παρά μόνο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (7 Φεβρουαρίου 1992), η οποία το θεσπίζει ως όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προήδρευε ο πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου ασκούσε την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα εξάμηνο. Με τη συνθήκη της Λισαβώνας (13 Δεκεμβρίου 2007) η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μόνιμη και για περίοδο 2,5 ετών, με πρόβλεψη ανανέωσης της θητείας του προέδρου για άλλα 2,5 χρόνια. Πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέχτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2009 ο βέλγος Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ