Η ιστορία της Μπάτσκα Τόπολα

Η Μπάτσκα Τόπολα είναι ποδοσφαιρική ομάδα, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Σερβίας και συγκεκριμένα στην αυτόνομη περιοχή της Βοϊβοντίνα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ουγγρικής καταγωγής. Διεθνώς είναι γνωστή με τα αρχικά FK TSC. Το δεύτερο αρκτικόλεξο παραπέμπει στην πρώτη ονομασία της Topolyai Sport Club (Αθλητικός Σύλλογος Τοπολιάι). Η πόλη των 16.000 κατοίκων απέχει 30 χλμ. από τα ουγγρικά σύνορα και ακολούθησε τις διεθνείς διευθετήσεις που ακολούθησαν τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Η Μπάτσκα Τόπολα ιδρύθηκε επισήμως στις 15 Οκτωβρίου 1913 από δύο Ούγγρους, τον κρεοπώλη Κάρολι Μπερ, που έφερε το ποδόσφαιρο στη πόλη και τον Ίστβαν Μπένις. Η αρχική ονομασία της ήταν Τοπολιάι Σπορτ Κλουμπ και στην πορεία των χρόνων άλλαξε πολλές φορές. Από το 2013 είναι γνωστή διεθνώς ως FK TSC.

Τα χρώματά της αρχικά ήταν το πράσινο και το άσπρο, που παρέπεμπαν στην Ουγγαρία και μετά την ενσωμάτωσή της στη Γιουγκοσλαβία άλλαξαν σε μπλε και άσπρο. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί το πράσινο στις εκτός έδρας εμφανίσεις της.

Έως το 1918 η πόλη ήταν τμήμα της Αυστρο-Ουγγαρίας και από τη χρονιά εκείνη ενσωματώθηκε στο Βασίλειο των Σέρβων Κροατών και Σλοβένων (Γιουγκοσλαβία από 1929). Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και των διάδοχων σχημάτων είναι ενταγμένη στη Σερβία και στην αυτόνομη περιοχή της Βοϊβοντίνα.

Από την ίδρυσή της η Μπάτσκα Τόπολα αγωνιζόταν είτε στα τοπικά πρωταθλήματα είτε στις μικρές κατηγορίες του γιουγκοσλαβικού ή σερβικού ποδοσφαίρου. Από το 2019, που ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία του σερβικού πρωταθλήματος, η άνοδός της ήταν μετεωρική. Το 2021 βγήκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και το 2023 τερμάτισε στη δεύτερη θέση του σερβικού πρωταθλήματος. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Μπράγκα (1-4,0-3).

Η Μπάτσκα Τόπολα δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο TSC Arena, χωρητικότητας 4.500 θεατών. Ο πιο γνωστός παίκτης που έχει αναδειχθεί από τις τάξεις της είναι ο Ντούσαν Τάντιτς, με σπουδαία καριέρα σε Σαουθάμπτον και Άγιαξ.

Η Μπάτσκα Τόπολα με ομάδες από την Ελλάδα

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Διοργάνωση Φάση
5/10/2023 Μπάτσκα Τόπολα – Ολυμπιακός Π. 2-2 Γιουρόπα Λιγκ Γύρος Ομίλων
14/12/2023 Ολυμπιακός Π. – Μπάτσκα Τόπολα Γιουρόπα Λιγκ Γύρος Ομίλων

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ