Η ιστορία της Μπράιτον

Η Μπράιτον είναι ποδοσφαιρική ομάδα που εδρεύει στην πόλη Μπράιτον της νότιας Αγγλίας, ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα της Μεγάλης Βρετανίας. Η ομάδα εκπροσωπεί και τη γειτονική πόλη Χόουβ, γι’ αυτό η πλήρης ονομασία της είναι Brighton & Hove Albion. Albion (Αλβιών) είναι μια παλαιά και λόγια ονομασία της Μεγάλης Βρετανίας (γνωστή είναι η έκφραση στα καθ’ ημάς «Γηραιά Αλβιών»).

Η Μπράιτον δεν έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίο στην υπερεκατονταετή ιστορία της, παρά μόνο μία συμμετοχή σε τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1983 και την πρώτη της έξοδο στην Ευρώπη το 2023.

Η Μπραιτον ιδρύθηκε στις 24 Ιουνίου 1901 και ως το 1920, οπότε έγινε δεκτή στις επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, αγωνιζόταν σε τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Την περίοδο 1979-1983 έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και το 1983 έφθασε για πρώτη και μοναδική φορά στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου ηττήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-2, 0-4).

Την ίδια χρονιά υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, κατρακύλησε μέχρι την τέταρτη και επανήλθε στη μεγάλη κατηγορία (Πρέμιερ Λιγκ) το 2017. Έκτοτε παρουσιάζει μια σταθερή άνοδο και το 2023 τερμάτισε κερδίζοντας το πρώτο τη ευρωπαϊκό εισιτήριο με τη συμμετοχή της στο Γιουρόπα Λιγκ.

Το 2013 είχε κάνει μια απόπειρα να επανέλθει στην Πρέμιερ Λιγκ με προπονητή τον Γκουστάβο Πογιέτ (ΑΕΚ, Εθνική Ελλάδος), αλλά αποκλείστηκε στα πλέι-οφ της Τσάμπιονσιπ από τη μισητή της αντίπαλο Κρίσταλ Πάλας. Η εξέλιξη αυτή έφερε την απόλυση του ουρουγουανού τεχνικού, ύστερα από παραμονή τεσσάρων ετών στον πάγκο της.

Τα χρώματα της Μπραιτον είναι το λευκό και το γαλάζιο και το έμβλημά της ένας γλάρος, εξ ου και το προσωνύμιο «Οι Γλάροι». Στους εντός έδρας αγώνες της αγωνίζεται στο «Φάλμερ Στάντιουμ», χωρητικότητας 31.800 θεατών

Η Μπράιτον με ομάδες από την Ελλάδα

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Διοργάνωση Φάση
21/9/2023 Μπράιτον – ΑΕΚ 2-3 Γιουρόπα Λιγκ Γύρος Ομίλων
30/11/2023 ΑΕΚ – Μπράιτον 0-1 Γιουρόπα Λιγκ Γύρος Ομίλων

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ