Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ

Το Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ (Europa Conference League) είναι η τρίτη τη τάξει διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ, μετά το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ. Πρωτοξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο 2021-2022, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στις 6 Ιουλίου 2021, μεταξύ της Μόστα Μάλτας και της Σπάρτακ Τρνάβα Τσεχίας (3-2). Ο νιγηριανός παίκτης της Μόστα, Έβο Εμεμέ, πέτυχε το πρώτο γκολ της νέας διοργάνωσης.

Η ιδέα για μία τρίτη διασυλλογική διοργάνωση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρωτοξεκίνησε στους κόλπους της ΟΥΕΦΑ τουλάχιστον από το 2015, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε ομάδες από χώρες με χαμηλή βαθμολογία στην κατάταξη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να αποκτήσουν εμπειρίες και να ανέβουν επίπεδο. Στα μέσα του 2018 οι συζητήσεις εντάθηκαν και στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η νέα διοργάνωση με την προσωρινή επωνυμία “Γιουρόπα Λιγκ 2”.

Η επίσημη ονομασία ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 24 Μαΐου 2021 η ΟΥΕΦΑ έδωσε στη δημοσιότητα το κύπελλο της διοργάνωσης και την ταυτότητα της νέας διοργάνωσης. Από ελλαδικής πλευράς στο πρώτο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ θα κάνουν ποδαρικό η ΑΕΚ (β’ γύρος), ο Άρης Θεσσαλονίκης (β’ γύρος) και ο ΠΑΟΚ (γ’ γύρος), ενώ από κυπριακής πλευράς ο Απόλλων Λεμεσού (β’ γύρος) και η ΑΕΛ Λεμεσού.

Η δομή της νέας διοργάνωσης μοιάζει με αυτή του Τσάμπιονς Λιγκ και χωρίζεται σε δύο «μονοπάτια»: Το μονοπάτι των πρωταθλητών και το κυρίως μονοπάτι. Με μία όμως διαφορά. Στο μονοπάτι των πρωταθλητών θα συμμετάσχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Όπως και στις άλλες δύο διοργανώσεις, το Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ θα περιλαμβάνει προκριματικούς γύρους, τη φάση των ομίλων και διπλά παιχνίδια από τους 32 έως τον τελικό. Ο νικητής της διοργάνωσης θα εξασφαλίζει απευθείας τη συμμετοχή του στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ, το οποίο αναβαθμίζεται.

Με βάση τη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, οι χώρες από τη θέση 1 έως 5 θα έχουν μία ομάδα στη νέα διοργάνωση, από τη θέση 6 έως 15 δύο ομάδες, από τη θέση 16 έως 50 τρεις ομάδες και από τη θέση 51 έως 55 δύο ομάδες. Το Λιχτενστάιν που δεν έχει δικό του πρωτάθλημα θα εκπροσωπείται από την Κυπελλούχο ομάδα. Οι αγώνες θα διεξάγονται Πέμπτη, όπως και του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι Τελικοί

Έτος Πόλη Αντίπαλοι Σκορ Κυπελλούχος
2022 Τίρανα Ρόμα – Φέγενορντ 1-0 Ρόμα
2023 Πράγα Γουέστ ΧαμΦιορεντίνα 2-1 Γουέστ Χαμ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ