Ιντ αλ-Φιτρ

Η Ιντ αλ-Φιτρ (Eid al-Fitr) είναι μία από τις δύο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του Ισλάμ, που συνοδεύονται από επίσημες αργίες. Η άλλη είναι η Ιντ αλ-Αντχά (Γιορτή της Θυσίας), με την οποία κορυφώνεται το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα (Χατζ).

Η Ιντ αλ-Φιτρ (Γιορτή του τέλους της νηστείας), γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του ισλαμικού μήνα Σαουάλ (9 Απριλίου 2024, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) και σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του μήνα Ραμαντάν, γνωστή στα καθ’ ημάς ως Ραμαζάνι.

Αυτή την ημέρα οι πιστοί συγκεντρώνονται από νωρίς στα τεμένη για την προσευχή της ημέρας (Salat al-Eid). Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχουν επιτελέσει την ελεημοσύνη (zakat) που τους αναλογεί, προσφέροντας χρήματα ή διάφορα είδη στους φτωχούς συμπολίτες τους. Η ελεημοσύνη (zakat) είναι ένα από πέντε καθήκοντα που απαιτεί από τους πιστούς του ο προφήτης Μωάμεθ.

Ο τόνος της ημέρας είναι εξαιρετικά χαρούμενος και οι πιστοί Μουσουλμάνοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους ευχές, όπως «Ιντ Μουμπάρακ» («Ευλογημένη Γιορτή») και «Ιντ Σαΐντ» («Ευτυχισμένη Γιορτή). Ορισμένες χώρες έχουν επίσης χαιρετισμούς στην τοπική τους γλώσσα. Το Κοράνι ενθαρρύνει τους πιστούς του να ξεχάσουν τις εχθρότητες και να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον για ό,τι μπορεί να έχουν κάνει κατά τη διάρκεια του έτους.

Η Ιντ αλ-Φιτρ είναι επίσημη αργία σε πολλές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Γιορτάζεται επίσης ευρέως σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες. Η γιορτή μπορεί να διαρκέσει για μία, δύο ή τρεις ημέρες, ανάλογα με τα τοπικά έθιμα σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ