Μαουλίντ: Η Γένννηση του Προφήτη

Η Μαουλίντ (Mawlid) είναι η ετήσια μουσουλμανική πανήγυρις, με την οποία τιμάται η γέννηση του προφήτη Μωάμεθ, του ιδρυτή της μουσουλμανικής θρησκείας. Στην Τουρκία και τα Βαλκάνια είναι γνωστή ως Μεβλίντ Καντίλ.

Εορτάζεται την 12η ημέρα του μήνα Ραμπί αλ-αουάλ (27 Σεπτεμβρίου 2023 με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) από τους Σουνίτες Μουσουλμάνους και την 17η ημέρα του ίδιου μήνα (2 Οκτωβρίου 2023 με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) από τους Σιίτες Μουσουλμάνους. Οι Ουαχαμπίτες και Σαλαφιστές, δύο από τις ακραίες εκφράσεις του Μουσουλμανισμού, αντιτίθεται στον εορτασμό.

Η λέξη «Μαουλίντ» έχει αραβική προέλευση και σημαίνει τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά με τη θρησκευτική της έννοια αναφέρεται μόνο στη γέννηση του Μωάμεθ.

Η Μαουλίντ γιορτάζεται ευρέως στις αραβικές χώρες και σε χώρες με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, αν και δεν είναι επίσημη αργία στις περισσότερες αραβικές χώρες. Οι μουσουλμάνοι συνήθως γιορτάζουν τη Μαουλίντ διακοσμώντας τα σπίτια τους και τα τεμένη και μετέχοντας σε υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Στο Πακιστάν η εορτή είναι γνωστή ως Μιλάντ ουν Ναμπί και είναι δημόσια αργία. Γιορτάζεται με πομπές και 31 κανονιοβολισμούς στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η σημαία της χώρας κυματίζει σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ