Ιντ αλ-Αντχά

Η Ιντ Αλ-Αντχά είναι μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων, με την οποία κορυφώνεται το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα (Χατζ), έναν από τους πέντε «Στύλους του Ισλάμ». Στην Τουρκία και στους μουσουλμάνους των Βαλκανίων είναι γνωστή ως Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Η Ιντ αλ-Αντχά (Γιορτή της Θυσίας) γιορτάζεται τη δεκάτη ημέρα του Ντου Αλ Χιτζά, του τελευταίου μήνα του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου (28 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) και για τις τρεις επόμενες ημέρες, σε ανάμνηση της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει τον μοναχογιό του Ισαάκ ως δείγμα υποταγής στο Θεό.

Σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, προσφέρει θυσία ένα επιτρεπόμενο από τη θρησκεία ζώο (πρόβατο, κατσίκα, βοοειδές ή καμήλα) και κατόπιν μοιράζει ισομερώς το κρέας στους φτωχούς, στους συγγενείς και την οικογένειά του, σε ανάμνηση της ανταλλαγής του Ισμαήλ, νόθου γιου του Αβραάμ, με ένα κριάρι.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης την ημέρα της γιορτής επισκέπτονται τους τάφους των πεθαμένων μελών της οικογένειάς τους και στη συνέχεια παρακάθονται στο εορταστικό τραπέζι. Το κύριο γεύμα αποτελούν τα σφάγια, που έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Στους επισκέπτες προσφέρονται κολόνια, καραμέλες και καφές. Τα παιδιά τριγυρνούν στους μαχαλάδες, χτυπώντας τα κουδούνια των σπιτιών. Σύμφωνα με το έθιμο, φιλούν το χέρι του οικοδεσπότη και λαμβάνουν από αυτόν ευχές για το μπαϊράμι, μαζί με γλυκά και χρήματα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ