Η ιστορία της Βόλφσμπουργκ

Το έμβλημα τη Βόλφσμπουργκ

Η Βόλφσμπουργκ (VfL Wolfsburg) είναι αθλητικός σύλλογος της Γερμανίας, που εδρεύει στο Βόλφσμπουργκ της Κάτω Σαξονίας και διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου, μπάντμιντον, χειροσφαίρισης και στίβου. Στους έλληνες ποδοσφαιρόφιλους και παίκτες του στοιχήματος είναι γνωστό το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στην Μπουντεσλίγκα. Είναι μία σχετικά νέα ομάδα (ιδρύθηκε το 1945) σε μία νέα πόλη τότε, που χτίστηκε για τις ανάγκες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και συγκεκριμένα της Βόλκσβάγκεν.

Η πόλη του Βολφσμπουργκ («Λυκόπυργος» στα ελληνικά), βρίσκεται 230 χλμ. δυτικά του Βερολίνου και πήρε το όνομά της από ένα παρακείμενο μεσαιωνικό πύργο. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, με πληθυσμό 125.000 κατοίκων. Χτίστηκε το 1938, επί Ναζιστικής Γερμανίας, για να στεγάσει τους εργαζόμενους της Βόλκσβάγκεν που θα απασχολούνταν στην κατασκευή του δημοφιλούς «Σκαραβαίου» της εταιρείας.

Όλα αυτά τα χρόνια η πόλη ζει και αναπνέει από τη Βόλκσβάγκεν που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή. Εκεί έχει την έδρα της ο όμιλος της Βολκσβάγκεν (Wolkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, MAN, Neoplan, Porsche, Scania, SEAT, Škoda) και το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο. Με κατά κεφαλήν εισόδημα 128.000 δολαρίων το Βόλφσμπουργκ είναι η πλουσιότερη πόλη της Γερμανίας.

Ο αθλητικός σύλλογος του Βόλφσμπουργκ ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1945 με πρωτοβουλία της Βόλκσβάγκεν και βρίσκεται υπό τον έλεγχό της μέχρι σήμερα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ποδοσφαιρική ομάδα δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία της στο γερμανικό ποδόσφαιρο, καθώς αγωνιζόταν στις μικρές κατηγορίες. Το 1995 ήταν η πρώτη χρονιά που ξεχώρισε, φθάνοντας ως τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, όπου ηττήθηκε από την Μενχενγκλάντμπαχ με 3-0.

Το 2009, με προπονητή τον Φέλιξ Μάγκατ, εξέπληξε τους πάντες, κερδίζοντας το πρωτάθλημα Γερμανίας για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα. Το 2015 ήταν η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά της. Με προπονητή τον Ντίτερ Χέκινγκ κέρδισε το πρώτο της Κύπελλο Γερμανίας με αντίπαλο την Μπορούσια Ντόρτμουντ (3-1) και το Σούπερ Καπ με αντίπαλό την Μπάγερν (1-1 και 5-4 στα πέναλτι), ενώ τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα πίσω από την Μπάγερν.

Τα χρώματα της Βόλφσμπουργκ είναι το πράσινο και το λευκό και το προσωνύμιό της είναι «Οι Λύκοι». Αγωνίζεται στους εντός έδρας αγώνες της στο «Φολκσβάγκεν Αρένα» χωρητικότητας 30.000 θεατών.

Την 1η Οκτωβρίου 2020 η Βόλφσμπουργκ αντιμετώπισε για πρώτη φορά ελληνική ομάδα και συγκεκριμένα την ΑΕΚ για τα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Ηττήθηκε με 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και αποκλείστηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ