Κύρος Γρανάζης

Ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης (Gyro Gearloose στα αγγλικά) είναι ένα ανθρωπόμορφο πουλερικό, από τους πιο δημοφιλείς ρολίστες στον κόσμο του Ντίσνεϊ. Γεννήθηκε από το πενάκι του σπουδαίου κομίστα Καρλ Μπαρκς και πρωτοεμφανίστηκε στο τεύχος 140 του περιοδικού «Walt Disney's Comics and Stories», που κυκλοφόρησε την Πρωτομαγιά του 1952.

Ο Κύρος Γρανάζης ζει και δημιουργεί στη Λιμνούπολη και θεωρεί τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερος εφευρέτη του κόσμου. Μπορεί να κατασκευάσει τα πάντα, από ιπτάμενες μπανιέρες και χρονομηχανές έως χάπια που σε κάνουν αόρατο και ακτίνες αντιβαρύτητας. Συνήθως κυκλοφορεί με αλλόκοτα οχήματα δικής του επινόησης, όπως ιπτάμενους δίσκους ή ιπτάμενες μπανιέ­ρες.

Πολύτιμος βοηθός του, όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, είναι ο Γλόμπος («Litlle Helper» στα αγγλικά), ένα ρομποτάκι κατασκευασμένο από παλιοσιδερικά και μια λάμπα πυρακτώσεως. Αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και χρήσιμες εφευρέσεις του Κύρου Γρανάζη και παρά το μικρό μέγεθός του οι ικανότητές του είναι μεγάλες. Ο Γλόμπος δεν μιλάει, παρ’ όλα αυτά ο Κύρος μπορεί και ερμηνεύει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις του φορτίου του, με αποτέλεσμα να τον καταλαβαίνει και να συνεννοείται μια χαρά μαζί του.

Ο σημαντικότερος πελάτης του Κύρου Γρανάζη είναι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο οποίος συνήθως αναζητά τρόπους να προστατεύσει την αμύθητη περιουσία του. Όπως είναι φυσικό, ο σφιχτοχέρης δισεκατομμυριούχος δεν είναι και πολύ καλοπληρωτής. Τα οικονομικά θέματα, όμως, δεν απασχολούν τον Κύρο, που βάζει την επιστήμη πάνω απ’ όλα και δεν έχει αρνηθεί ποτέ την αφιλοκερδή βοήθειά του σε κανέναν.

Όπως όλες οι ιδιοφυΐες, έτσι και ο Κύρος είναι απίστευτα αφηρημένος. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλους μπελάδες για τον ίδιο και τους γνωστούς του, όταν καμιά φορά τους δίνει ατελείς εφευρέσεις.

Μεγάλοι αντίπαλοι του Κύρου Γρανάζη είναι τρεις από τους κακούς χαρακτήρες του χάρτινου κόσμου του Ντίσνεϊ: ο εφευρέτης Εμίλ Κόρακας (Emil Eagle), η οικογενειακή συμμορία των Μουργόλυκων («Beagle Boys») και η μάγισσα Μάτζικα ντε Σπελ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ