Καρλ Μπαρκς: Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν των κόμικς

Καρλ Μπαρκς (1901 – 2000)
Καρλ Μπαρκς (1901 – 2000)

Ο Αμερικανός Καρλ Μπαρκς (Carl Barks) θεωρείται ένα από τα κορυφαία ονόματα στο χώρο του κόμικς. Ο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν των κόμικς», όπως τον είχαν αποκαλέσει, εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Ντίσνεϊ (είτε ως υπάλληλος είτε ως εξωτερικός συνεργάτης) και ασχολήθηκε κυρίως με τα διάσημα «παπιά» του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Οι πρώτες ιστορίες του Ντόναλντ Ντακ, Σκρουτζ Μακ Ντακ, Μάτζικα Ντε Σπελ κ.α.

Έγραψε τις πρώτες ιστορίες του Ντόναλντ Ντακ και δημιούργησε πλειάδα χάρτινων ηρώων, όπως τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, τον Γκαστόνε, τον Κύρο Γρανάζη, τον Σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη, τους Μουργόλυκους, τον Τζον Ρόμπαξ και τη Μάτζικα Ντε Σπελ,αλλά και τον τόπο δράση τους, τη Λιμνούπολη.

Ο Καρλ Μπαρκς γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1901 στο ράντσο του πατέρα του στο Μέριλ του Όρεγκον. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του κι έκανε διάφορες δουλειές μέχρι να βρει τον βηματισμό του κι έχοντας έφεση στο σκίτσο να κάνει τελικά το χόμπι του επάγγελμα.

Η πρόσληψη στην Ντίσνεϊ

Το 1935 προσλήφθηκε στη Ντίσνεϊ, στην οποία παρέμεινε έως το 1942, οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας και μέχρι το 1966 σχεδίαζε κι έγραφε ιστορίες για την εταιρεία ως εξωτερικός συνεργάτης. Ξεκίνησε να γράφει ιστορίες για τα μέλη της οικογένειας Ντακ. Κοντά στην περιπέτεια φυσικά υπήρχε υποχρεωτικά θέση για τρελό χιούμορ, ενώ σημαντικό ρόλο στις ιστορίες του είχαν οι χαρακτήρες των εμπλεκομένων σε αυτές.

Οι χαρακτήρες του Μπαρκς ξεκινούσαν από ένα ευρείας αναγνώρισης χαρακτηριστικό (Ντόναλντ ο γκαφατζής, Γκαστόνε ο τυχεράκιας, Σκρουτζ ο φιλάργυρος, Μουργόλυκοι οι κακοί...), στην πορεία όμως εμπλουτίζονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα τελικά να είναι εξαιρετικά πολύπλοκες προσωπικότητες. Στο ζωόμορφο σύμπαν των κόμικς του Μπαρκς οι πρωταγωνιστές του μοιάζουν εξαιρετικά με ανθρώπους.

Εκτός όμως από το να αναπτύσσει με καινούργια χαρακτηρολογικά δεδομένα για τους ήδη γνωστούς ήρωες του Ντίσνεϊ, ο Μπαρκς επινόησε κι εξέλιξε αρκετούς ακόμη. Μεταξύ αυτών η μάγισσα Μάτζικα ντε Σπελ, ο σκληρός, αμοραλιστής ζάπλουτος Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης, ο τυχεράκιας Γκαστόνε, ο τρελός εφευρέτης Κύρος Γρανάζης και φυσικά ο τσιγκούνης Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Η έμπνευση για τον Σκρουτζ

Εμπνεύστηκε τον Σκρουτζ το 1947 από τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, βασικό χαρακτήρα της νουβέλας του Κάρολου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Το
όνομά του και η τσιγκουνιά του μάλιστα παραπέμπουν απευθείας
στο πρωτότυπο. «Συνειδητοποίησα ότι είχα δημιουργήσει ένα χαρακτήρα που θα μπορούσα να τον εξελίσσω επί χρόνια. Ήταν σαν ένα φυτό που αναπτυσσόταν συνεχώς, ξεδιπλώνοντας φύλλα των χιλίων δολαρίων» έλεγε.

Η μοναδικότητα του Καρλ Μπαρκς

Η σημαντική προσφορά του Καρλ Μπαρκς στα κόμικς, που τον καθιστά πρωτοπόρο, έγκειται στο ότι δούλεψε σε βάθος τους χαρακτήρες των παπιών, ανακάλυψε τις αντιφάσεις του χαρακτήρα τους, ανέδειξε τις τρυφερές και συναισθηματικές πτυχές τους, με αποτέλεσμα οι ιστορίες του να μοιάζουν φανταστικές αλληγορίες, οι πρωταγωνιστές των οποίων θα μπορούσαν να είναι και άνθρωποι. «Ποτέ μου δεν είδα τους ήρωές μου ως παπιες, πάντοτε τους έβλεπα σαν ανθρώπους» έλεγε συχνά.

Εμπνεόμενος και από τον κινηματογράφο (ανάμεσα στις αγαπημένες του ήταν οι συγκινητικές, τρυφερές, ανθρώπινες ταινίες του Φρανκ Κάπρα), ενηλικίωσε την τέχνη των κόμικς, αρνούμενος τις μονοδιάστατες ερμηνείες των καταστάσεων που περιέγραφε. Αν δεν έκανε κόμικς, θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός αφηγητής της πραγματικής ζωής.

Ο Καρλ Μπαρκς πεθανε στις 25 Αυγούστου 2000 στο Γκραντ Πας του Όρεγκον, σε ηλικία 99 ετών. Είχε νυμφευτεί τρεις φορές και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ