Ημέρα της Μαδρίτης

«2 Μαΐου» («El dos de Mayo»), πίνακας του Φρανθίσκο Γκόγια
«2 Μαΐου» («El dos de Mayo»), πίνακας του Φρανθίσκο Γκόγια

Η Ημέρα της Μαδρίτης (Fiesta de la Comunidad de Madrid) γιορτάζεται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, στις 2 Μαΐου, σε ανάμνηση της εξέγερσης των κατοίκων της ενάντια στα στρατεύματα του Ναπολέοντα στις 2 Μαΐου 1808. Η εξέγερση αυτή προκάλεσε την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ιβηρική Χερσόνησο και συνέβαλε την ήττα του γάλλου αυτοκράτορα το 1814.

Η επέτειος της εξέγερσης είναι αργία για την περιοχή της Μαδρίτης και σηματοδοτείται με στρατιωτικές παρελάσεις, πάρτι στους δρόμους, τοπικούς εορτασμούς σε όλη την ισπανική πρωτεύουσα και σε πόλεις και χωριά γύρω από αυτή. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Πλατεία της 2ας Μαΐου στη συνοικία Μαλαζάνια (τα Εξάρχεια της Μαδρίτης, τηρουμένων των αναλογιών).

Τα γεγονότα της 2ας Μαΐου 1808 ξεκίνησαν ουσιαστικά στις 23 Απριλίου, όταν οι
Γάλλοι, που είχαν ως στόχο την ταπείνωση των Πορτογάλων, συμμάχων των Άγγλων, κατέλαβαν τη Μαδρίτη. Ο βασιλιάς Κάρολος Δ' αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του γιου του Φερδινάνδου Ζ'. Και οι δυο τους φιλοξενήθηκαν από τον Ναπολέοντα στη γαλλική πόλη Μπαγιόν, αλλά ουσιαστικά ήταν αιχμάλωτοι του.

«3 Μαΐου» («El tres de Mayo»), πίνακας του Φρανθίσκο ΓκόγιαΟ Γάλλος στρατηγός Ζοακίμ Μιρά αποφάσισε να μεταφέρει στην Μπαγιόν και τα μέλη των οικογενειών των δύο εστεμμένων. Αρχικά, το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Μιρά, αλλά τελικά υποχώρησε, αφού έλαβε μήνυμα από τον νέο βασιλιά. Ωστόσο, ο λαός της Μαδρίτης αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά ενάντια στο σχέδιο του Μιρά. Στις 2 Μαΐου 1808, μέγα πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από το Παλάτι και προσπάθησε να εμποδίσει την απομάκρυνση κάποιων από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο Μιρά τότε διέταξε τους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ, αλλά η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχό τους, καθώς η εξέγερση άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη Μαδρίτη. Οι Μαδριλένοι αντιστάθηκαν με όποιο μέσο διέθεταν στα στρατεύματα του Μιρά, αλλά οι Γάλλοι τελικά ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης, σκοτώνοντας αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους. Την επόμενη μέρα, ο Μιρά διέταξε να εκτελεστούν όσοι είχαν συλληφθεί να οπλοφορούν.

Οι κατακτητές ήλπιζαν ότι οι δημόσιες εκτελέσεις θα αποθαρρύνουν μελλοντικά τις εξεγέρσεις, αλλά η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης της 2ας Μαίου είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αντίσταση δυνάμωσε και ο Ναπολέων έφυγε ταπεινωμένος από την Ιβηρική.

Με την επιστροφή του βασιλιά Φερδινάνδου το 1814, ο σπουδαίος ισπανός ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια φιλοτέχνησε τους δυο διάσημους πίνακές του «2 Μαΐου» («El dos de Mayo») και «3 Μαΐου» («El tres de Mayo»), που του ανέθεσε το Συμβούλιο της Αντιβασιλείας. Τα δύο αυτά έργα, στα οποία ο ρομαντισμός και ρεαλισμός αντιπαρατίθενται με απίστευτη δύναμη, θεωρούνται από τα αριστουργήματα της ζωγραφικής και εκτίθενται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ