Η Ημέρα της Ιερουσαλήμ είναι εθνική εορτή του Ισραήλ, με την οποία τιμάται η επανένωση της Ιερουσαλήμ στις 28 Λιγιάρ 5727 (7 Ιουνίου 1967), κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν θρησκευτικές και κοσμικές τελετές. Το 2024 η Ημέρα της Ιερουσαλήμ, γιορτάζεται από το σούρουπο της 4ης Ιουνίου έως τη δύση του ηλίου της 5ης Ιουνίου.
Με το Ψήφισμα 181 της 29ης Νοεμβρίου 1947, ο ΟΗΕ πρότεινε, όπως η Παλαιστίνη που τότε βρισκόταν υπό βρετανική εντολή, χωριστεί σε δύο κράτη, το Ισραηλινό (55,5% του εδάφους της) και το Αραβικό (45,5% του εδάφους), ενώ η Ιερουσαλήμ να παραμείνει διεθνής πόλη για μία περίοδο δέκα ετών και ύστερα οι κάτοικοί της να αποφασίσουν με δημοψήφισμα σε ποιο από τα δύο κράτη θα επιθυμούσαν η πόλη τους να ενταχθεί.
Η Εβραϊκή ηγεσία αποδέχθηκε την πρόταση, αν και και κρυφά την υπέσκαπτε. Αρνητική ήταν η αραβική πλευρά, που αισθανόταν αρκετή ισχυρή και πίστευε ότι θα μπορούσε να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην περιοχή. Μετά την ανακήρυξη του Κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948, η Ιορδανία ανέλαβε τον έλεγχο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (Παλαιά Πόλη), όπου βρίσκονται τα ιερά του Χριστιανισμού (Άγιοι Τόποι) και του Μωαμεθανισμού. Όπως είναι γνωστό, η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη και για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, τις λεγόμενες «Αβραμικές» (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μωαμεθανισμός).
Στο τέλος του Α’ Αραβο-Ισραηλινού Πολέμου (1948-1949), η Ιερουσαλήμ ήταν χωρισμένη μεταξύ Ισραηλινών (Δυτική Ιερουσαλήμ) και Ιορδανών (Ανατολική Ιερουσαλήμ). Οι Ιορδανοί, προσπάθησαν να εξαφανίσουν κάθε εβραϊκό ίχνος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Γκρέμισαν τις περισσότερες συναγωγές και κατέστρεψαν το εβραϊκό κοιμητήριο στο Όρος των Ελαιών, χρησιμοποιώντας τις πλάκες ως οικοδομικό υλικό.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ άλλαξε άρδην κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών. Πριν από την έναρξη της σύρραξης οι Ισραηλινοί είχαν διαμηνύσει στον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας να παραμείνει ουδέτερος, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της κυριαρχίας του επί της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Ο Ιορδανός μονάρχης αψήφισε την πρόταση των Ισραηλινών και υπό την πίεση του Νάσερ άρχισε να βομβαρδίζει περιοχές του Ισραήλ. Στις 7 Ιουνίου 1967 (28 Λιγιάρ 5727, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο), οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ και 13 χρόνια αργότερα (30 Ιουλίου 1980) ανακήρυξαν την ενωμένη Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Λίγους μήνες αργότερα (30 Αυγούστου 1980), ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα 478 του Συμβουλίου Ασφαλείας κήρυξε «άκυρο» τον ισραηλινό νόμο.
Στις 23 Ιουνίου 1968, με απόφαση της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), ορίστηκε η 28η του μηνός Λιγιάρ ως Ημέρα της Ιερουσαλήμ, για την τιμηθεί η επανένωση της ιερής πόλης, σύμφωνα με το βιβλική ρήση «Ιερουσαλήμ οικοδομουμένη ως πόλις, ης η μετοχή αυτής επί το αυτό» (Ψαλμοί, 121:3).