Ημέρα της Αυστραλίας

Η Ημέρα της Αυστραλίας είναι η εθνική εορτή της χώρας των καγκουρό. Με συναυλίες, υπαίθριες, ψησταριές και άφθονα πυροτεχνήματα, οι Αυστραλοί γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, που επισυνέβη στις 26 Ιανουαρίου του 1788.

Την αποστολή αποτελούσαν 736 Άγγλοι θανατοποινίτες και περίπου 500 δεσμοφύλακες και στρατιώτες με τις οικογένειές τους. Επέβαιναν σε 11 πλοία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Άρθουρ Φίλιπ, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της νέας αποικίας του βρετανικού στέμματος. Προσέγγισαν τον κόλπο του Σίδνεϊ με ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι η γη ήταν αφιλόξενη και πολύ φτωχή για να τους θρέψει. Ήταν οι πιονιέροι, που με επινοητικότητα, σκληρή εργασία, αλλά και την εκμετάλλευση των ντόπιων ιθαγενών, των Αβοριγίνων, έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της Αυστραλίας, μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σήμερα.

Για τους Αβοριγίνες, η ημέρα έχει διαφορετικό περιεχόμενο. Είναι η «Ημέρα της Εισβολής», όπως την ονομάζουν, για να θυμούνται την υποδούλωση των προγόνων τους από τους Άγγλους αποικιοκράτες Είναι η «Ημέρα Πένθους», για να καταγγείλουν τη γενοκτονία και τη λεηλασία, που υπέστησαν από τους Ευρωπαίους.

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία στις 27 Αυγούστου 1829. Ήταν επτά Υδραίοι ναυτικοί, οι Αντώνιος Μανώλης, Δαμιανός Νίνης, Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Στρόμπολης, Γεώργιος Λαρίτσος και Νικόλαος Παπανδρέας, μέλη του πληρώματος της σκούνας «Ηρακλής», που είχαν καταδικασθεί για πειρατεία από Αγγλικό Ναυτοδικείο το 1827 και στάλθηκαν στην Αυστραλία με ισόβια εξορία, όπως και οι πρώτοι άποικοι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ