Λιχτενστάιν

Το γερμανόφωνο κρατίδιο του Λιχτενστάιν βρίσκεται σφηνωμένο μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας και είναι ένα από τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Έχει έκταση 160 τχλμ (όση και η Μήλος) και πληθυσμό περί τους 38.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Φαντούτς (γνωστή στην Ελλάδα ως Βαντούζ) με 5.500 κατοίκους.

Είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, λόγω του αναπτυγμένου χρηματοπιστωτικού τομέα και του ευνοϊκού φορολογικού του συστήματος που προσελκύει μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες. Παλαιότερα ήταν φορολογικός παράδεισος με αυστηρό τραπεζικό απόρρητο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βγει από την «μαύρη λίστα».

Το πολίτευμα της χώρας είναι συνταγματική μοναρχία με επικεφαλής μονάρχη, ο οποίος φέρει τον τίτλο του πρίγκιπα και ανήκει στον οίκο των Λιχτενστάιν, εξού και η επίσημη ονομασία του «Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν». Το μικροσκοπικό αυτό κράτος, συνδέεται με τελωνειακή και νομισματική ένωση με την Ελβετία από την δεκαετία του 1920. Η Ελβετία χειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις και την άμυνα του πριγκιπάτου, που δεν διαθέτει δικό του στρατό από το 1856, παρά μόνο μια μικρή αστυνομική δύναμη. Το Λιχτενστάιν είναι μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΖΕΣ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ζώνης Σέγκεν, παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περιοχή που αποτελεί σήμερα το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν κατοικούσαν από τα αρχαία χρόνια γερμανικά φύλα με προεξάρχοντες τους Αλαμανούς. Το 1699 περιήλθε στον αυστριακό οίκο των κομήτων Λιχτενστάιν και στις 23 Ιανουαρίου 1719, η περιοχή ανακηρύχθηκε πριγκιπάτο από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, Κάρολο ΣΤ’. Από το 1806 έως το 1813, το Λιχτενστάιν ήταν μέλος της ναπολεόντειας Συνομοσπονδίας του Ρήνου και κατόπιν της υπό αυστριακό έλεγχο Γερμανικής Συνομοσπονδίας (1815-1866).

Το 1818, απέκτησε Σύνταγμα και συνδέθηκε οικονομικά (το 1851 τελωνειακά και το 1856 νομισματικά) με την Αυστρία έως το 1918. Μετά την λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου και την διάλυση της Αυστρο-Oυγγαρίας άλλαξε προστάτη και συνδέθηκε οικονομικά με την Ελβετία (το 1921 με τελωνειακή ένωση και το 1924 με νομισματική ένωση), με αποτέλεσμα να αποφύγει την λαίλαπα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ως ουδέτερο κράτος, όπως και η Ελβετία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ