Η ιστορία της Ρεάλ Μπέτις

Η Ρεάλ Μπέτις είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στην Σεβίλλη, την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Είναι ο δεύτερος σύλλογος της μεγαλούπολης του ισπανικού νότου και υπολείπεται τόσο σε δημοφιλία όσο και σε τίτλους από τη συμπολίτισσάς της Σεβίλλης. Με φτωχή ευρωπαϊκή της παρουσία, θα τεθεί φέτος για πρώτη φορά αντίπαλος ελληνικής ομάδας και συγκεκριμένα του Ολυμπιακού, στην φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1907 από φοιτητές του τοπικού Πολυτεχνείου με την ονομασία Σεβίγια Παλομπιέ (Sevilla Balompié). «Balompié » είναι η λόγια ισπανική λέξη για το ποδόσφαιρο, αν και οι φίλαθλοι έχουν επιβάλλει την αγγλική «fútbol» στην ισπανική μεταγραφή της.

Δύο χρόνια αργότερα, από μια διάσπαση της Σεβίλλης δημιουργήθηκε η Μπέτις (Betis). H ονομασία προέρχεται από την λατινική ονομασία (Baetis), του χιλιοτραγουδισμένου ποταμού Γουαδαλκιβίρ, που διασχίζει την Σεβίλλη.Το 1914 οι δυο ομάδες συγχωνεύτηκαν με την ονομασία Μπέτις Παλομπιέ και τον ίδιο χρόνο ο νέος σύλλογος τέθηκε υπό την προστασία του βασιλιά Αλφόνσου 13ου και προσέθεσε στην ονομασία του το επίθετο Ρεάλ (real=βασιλικός). Έτσι η πλήρης ονομασία του συλλόγου είναι Ρεάλ Μπέτις Παλομπιέ (Real Betis Balompié). Στους ποδοσφαιρόφιλους είναι γνωστή ως Ρεάλ Μπέτις ή σκέτο Μπέτις.

Τα χρώματα της ομάδας αρχικά ήταν το μπλε και το άσπρο, αλλά την δεκαετία του τριάντα άλλαξαν σε πράσινο και λευκό, που παραμένουν έως σήμερα, για να τιμηθεί ο ιρλανδός προπονητής της Πάντι Ο' Κόνελ, με τον οποίο κατέκτησε, το 1935, το πρώτο και μοναδικό της πρωτάθλημα Ισπανίας.

Η Μπέτις, ομάδα-ασανσέρ με υποβιβασμούς που την έχουν οδηγήσει ως και την τέταρτη κατηγορία, έχει κατακτήσει και δύο κύπελλα Ισπανία, το 1977 και το 2005. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές της επιδόσεις έχει φτάσει δύο φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1978 και 1998). Σημαντικό ρόλο στην αναγέννησή της την δεκαετία του '90 έπαιξε ο προπονητής της Λορέντσο Σέρα Φερέρ, γνωστός από την θητεία του στην ΑΕΚ χρόνια αργότερα.

Σημαία της ομάδας είναι ο παλαίμαχος εξτρέμ Ραφαέλ Γκορντίγιο, που προσφέρει σήμερα τις υπηρεσίες του και από διοικητικές θέσεις. Εκτός από την Μπέτις, έπαιξε σπουδαία μπάλα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική ομάδα.

Η μεγάλη αντίπαλος της Μπέτις είναι η συμπολίτισσά της Σεβίλλη. Οι μεταξύ τους αγώνες χαρακτηρίζονται ως το «Ντέρμπι της Ανδαλουσίας» και συχνά γίνονται θέατρο άγριων επεισοδίων . Τους εντός έδρας αγώνες της δίνει στο γήπεδο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν», χωρητικότητας 61.000 θεατών, που βρίσκεται στην συνοικία Ελιόπολις (Ηλιούπολις). Πήρε το όνομά του, κατόπιν ψηφοφορίας των οπαδών της, από τον εμβληματικό πρόεδρο της ομάδας που την υπηρέτησε για 10 χρόνια (1955-1965) και συνέβαλε στην άνοδό της την μεγάλη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ