Το Άγαλμα Τρούμαν

Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος παρέστη ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής

Το Άγαλμα Τρούμαν βρίσκεται στην Αθήνα και συχνά αποτελεί στόχο της κομουνιστικής Αριστεράς (και ιδιαίτερα του ΚΚΕ), καθώς το θεωρεί ως ένα από τα σύμβολα του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας. Πρόκειται για τον ανδριάντα του 33ου προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν (1884-1972), που εισηγήθηκε το ομώνυμο δόγμα για την ανάσχεση του κομουνισμού στη Δυτική Ευρώπη (12 Μαρτίου 1947) και το οποίο συνοδεύτηκε από το Σχέδιο Μάρσαλ (3 Απριλίου 1948) για την οικονομική ανόρθωση 16 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έργο του αμερικανoαυστριακού γλύπτη Φίλιξ ντε Γουέλντον (1907-2003), ο ανδριάντας αναγέρθηκε δαπάναις της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ «εις έκφρασιν ευγνωμοσύνης δια το δόγμαν το οποίον διεκήρυξεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την 12 Μαρτίου 1947 βοηθήσας ούτω τον Ελληνικόν Λαόν να προασπίση την Ελευθερίαν του και την Εθνικήν του ακεραιότητα εις μίαν κρίσιμον καμπήν της ιστορίας της ανθρωπότητος και διαδηλώσας την προσήλωσιν του Αμερικανικού Λαού εις το ιδεώδες της Ελευθερίας».

Το άγαλμα, κατασκευασμένο από ορείχαλκο, έχει ύψος 3,20 μ. και εδράζεται σε μαρμάρινη βάση ύψους 1,85 μ. Τοποθετήθηκε στη γωνία των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου, στην περιοχή της Ρηγίλλης, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή και παρά τις αντιρρήσεις της δημοτικής αρχής. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 29 Μαΐου 1963, μία ημέρα μετά την κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Βανδαλισμοί του Αγάλματος Τρούμαν

  • 26 Νοεμβρίου 1970: Έκρηξη βόμβας προκαλεί σοβαρές ζημιές στο άγαλμα και τη μεταφορά του για επισκευή. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Κίνημα της 20ης Οκτώβρη».
  • 14 Μαΐου 1971: Έκρηξη βόμβας προκαλεί τον θάνατο του αστυφύλακα Αθανασίου Κωνσταντάκα, 25 ετών, ο οποίος προσπαθούσε να την απασφαλίσει, παρά τις συστάσεις των συναδέλφων του. Τραυματίστηκε ελαφρά ένας ακόμη αστυφύλακας.
  • 24 Μαρτίου 1986: Ισχυρή ωρολογιακή βόμβα σωριάζει τον ανδριάντα στην πλατεία. Την ευθύνη αναλαμβάνει η Ε.Ο. «Χρήστος Κασσίμης». Τα στελέχη της ΑΧΕΠΑ ζητούν την επισκευή και άμεση επανατοποθέτηση του. Ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης πρότεινε αντί του Τρούμαν να τοποθετηθεί άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν. Τελικά, το άγαλμα Τρούμαν επανατοποθετήθηκε στις 7 Αυγούστου 1987, επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ.
  • 28 Μαΐου 1999: Κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, μέλη της ΚΝΕ γκρεμίζουν με συρματόσχοινο το άγαλμα. Δύο μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν, αλλά αθωώθηκαν στο δικαστήριο. Ο ανδριάντας επανατοποθετήθηκε στη θέση του στις 11 Νοεμβρίου, λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα.
  • 25 Ιουλίου 2006: Κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικής πορείας, μέλη του ΠΑΜΕ γκρεμίζουν εκ νέου το άγαλμα, τραβώντας το με σχοινιά.
  • 16 Απριλίου 2018: Κατά τη διάρκεια αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, με αφορμή την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας στη Συρία, ομάδα μελών του ΠΑΜΕ, που αποκόπηκε από την πορεία, προσπάθησε να προκαλέσει φθορές στο άγαλμα. Η αστυνομία, που έκανε χρήση χημικών για να απομακρύνει τους δράστες, προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ