Η «Εορταστική Εισαγωγή» του Σοστακόβιτς

Η «Εορταστική Εισαγωγή» («Праздничная увертюра» ο πρωτότυπος τίτλος στα Ρωσικά, «Festive Overture» ο αγγλικός τίτλος, με τον οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως) είναι μια ολιγόλεπτη σύνθεση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την οποία έγραψε το 1954 για τους εορτασμούς της 37ης επετείου από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ήταν παραγγελία του αρχιμουσικού της ορχήστρας του Θεάτρου Μπολσόι Βασίλι Νεμπόλσιν, ο οποίος αναζητούσε την τελευταία στιγμή ένα εισαγωγικό κομμάτι για τη συναυλία που επρόκειτο δοθεί για την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο Σοστακόβιτς δέχτηκε την πρόκληση, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά και μέσα σε τρεις ημέρες ολοκλήρωσε το κομμάτι, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στη συναυλία της 6ης Νοεμβρίου.

Το έργο του Σοστακόβιτς, που διαρκεί περί τα 5 λεπτά, θυμίζει αρκετά την εισαγωγή της όπερας του Γκλίνκα «Ρουσλάνος και Λουντμίλα» (1842). Είναι ένα χαρούμενο και ανυψωτικό κομμάτι σε γρήγορο τέμπο, γραμμένο σε συμβατική φόρμα και αρμονία και θεωρείται από την κριτική ίσως το πιο συντηρητικό έργο του μεγάλου ρώσου συνθέτη.

Το κομμάτι αποτελεί μέρος του ρεπερτορίου μιας κλασικής ορχήστρας και ακούγεται συχνά στις αίθουσες συναυλιών. Είναι γραμμένο για πίκολο φλάουτο, 2 φλάουτα, 3 κλαρινέτα. φαγκότο, 4 κόρνα, 3 τρομπέτες, 2 τρομπόνια, μπάσο τρομπόνι, τούμπα, τύμπανα, τρίγωνο, κύμβαλα, γκρανκάσα, ταμπούρο και έγχορδα. Στην πλήρη εκδοχή του έργου ο συνθέτης περιλαμβάνει επιπλέον 2 κόρνα, 3 τρομπέτες, 2 τρομπόνια κι ένα μπάσο τρομπόνι, τα οποία παίζονται εκτός σκηνής.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ