Οσχοφόρια ή Ωσχοφόρια

Γιορτή στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του Διονύσου. Λάμβανε χώρα στο τέλος του τρύγου, τις πρώτες ημέρες του μηνός Πυανεψιώνος (περί τα τέλη Οκτωβρίου).

Οι πιστοί έφεραν όσχους, δηλαδή κλαδιά αμπελιού με σταφύλια και τα μάζευαν στο ιερό του Διονύσου στην περιοχή των Λιμνών. Η πομπή με τους όσχους ξεκινούσε, λοιπόν, από το ιερό του Διονύσου (αταύτιστη η θέση του μέσα στο άστυ των Αθηνών) και κατέληγε κοντά στο Φάληρο, στο τέμενος της Αθηνάς Σκιράδος (η Αθηνά λατρευόταν εδώ ως θεότητα της βλάστησης και συνδεόταν έτσι με την επιτυχή συγκομιδή του τρύγου και το Διόνυσο).

Την πομπή οδηγούσαν δύο νέοι αριστοκρατικής καταγωγής, που φορούσαν γυναικεία ενδύματα, κρατούσαν κλαδιά αμπελιού με σταφύλια και έψελναν μαζί με το υπόλοιπο πλήθος ευχαριστήρια άσματα, σχετικά με το τέλος του τρύγου (οσχοφορικά μέλη).

Στο πλαίσιο της ίδιας γιορτής γινόταν και αγώνας δρόμου με νέους που κρατούσαν επίσης όσχους. Ο νικητής δοκίμαζε ένα περίεργο κράμα τροφών από κρασί, μέλι, τυρί, λάδι και κριθάλευρο.

Η πόλη των Αθηνών ευχαριστούσε έτσι με τον τρόπο της το Διόνυσο (αλλά και την Αθηνά) που, και πάλι, τους παρείχε τα απαραίτητα υλικά αγαθά, όχι τόσο για την επιβίωσή τους, όσο για τις ώρες της διασκέδασης και της ευφορίας τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ