Παγκόσμια Ημέρα Πουλερικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Πουλερικών (World Poultry Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Πουλερικών (IPC) για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα πουλερικά στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τον όρο «πουλερικά» εννοούμε τα εξημερωμένα πτηνά που εκτρέφονται από τον άνθρωπο για την παραγωγή κρέατος, αυγών και άλλων προϊόντων. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι οι κότες, οι γαλοπούλες, τα ορτύκια, οι πάπιες, οι χήνες, οι φραγκόκοτες και τα οικόσιτα περιστέρια. Οι γαλοπούλες και τα περιστέρια εκτρέφονται κυρίως για το κρέας τους, οι κότες, τα ορτύκια και τα φραγκόπουλα για το κρέας και τα αυγά τους, ενώ οι πάπιες και οι χήνες για τα αυγά, το κρέας και τα φτερά τους.

Τα πουλερικά αποτελούν το δεύτερο πιο καταναλισκόμενο είδος κρέατος παγκοσμίως μετά το χοιρινό, καλύπτοντας περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της πείνας και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη με πολλούς τρόπους. Αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης και στηρίζουν την επισιτιστική ασφάλεια, ενισχύοντας την υγεία και την ευημερία ολόκληρων κοινοτήτων.

Ανθρωπιστικοί οργανισμοί, τοπικοί και διεθνείς, αναγνωρίζουν ότι η πτηνοτροφία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις πιο φτωχές και ευάλωτες κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, η παραγωγή πουλερικών προωθεί την κοινωνική ισότητα, ενισχύει τη σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο και επηρεάζει το εμπόριο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μέσα από τις εισαγωγές και εξαγωγές. Με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα μεταξύ των ζωικών κλάδων και τις μικρότερες απαιτήσεις σε πόρους, η πτηνοτροφία αποτελεί επίσης μια πιο βιώσιμη γεωργική επιλογή.

Η ζήτηση για πουλερικά προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO και του ΟΟΣΑ, η κατανάλωση κρέατος πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας τα 91 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2032. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται στην θετική κοινωνική εικόνα των πουλερικών, στο χαμηλό τους κόστος σε σύγκριση με άλλα είδη κρέατος και στο υγιεινό τους προφίλ (υψηλή πρωτεΐνη, χαμηλά λιπαρά). Ιδιαίτερα, αναμένεται να διπλασιαστεί η κατανάλωση κοτόπουλου σε σχέση με το 1999, χάρη στην προσιτή τιμή του και την πολυμορφία του στην κουζίνα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πουλερικών θεσπίστηκε από το »Διεθνές Συμβούλιο Πουλερικών» (IPC), έναν διεθνή οργανισμό που εκπροσωπεί τα συμφέροντα εθνικών ενώσεων, επιχειρήσεων και φορέων του κλάδου.

Ο βασικός στόχος της ημέρας είναι να αναδείξει την αξία των πουλερικών στην επισιτιστική ασφάλεια μέσα από εκδηλώσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου και το ευρύ κοινό. Είναι μια επαγγελματική γιορτή όλων όσων εργάζονται στην πτηνοτροφία — από τους παραγωγούς έως τους διανομείς — και προσφέρουν ασφαλή, οικονομικά προσιτή και θρεπτική τροφή στον κόσμο.

Η ημέρα αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για να τεθούν επί τάπητος τα βασικά προβλήματα του κλάδου, όπως: οι επιδημίες (π.χ. γρίπη των πτηνών), η άνοδος του κόστους των ζωοτροφών, οι ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πτηνοτροφίας, η μικροβιακή αντοχή λόγω χρήσης αντιβιοτικών, η αστάθεια των αγορών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ