Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών (European Week of Regions and Cities) αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση σχετικά με την περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες (11-14 Οκτωβρίου 2021).

Έχει εξελιχθεί σε μοναδική πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης, στην οποία συμμετέχουν δήμοι και περιφέρειες από ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών τους εκπροσώπων, αξιωματούχων, εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών. Τα τελευταία χρόνια, η εκδήλωση έχει συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη προβολή του τρόπου με τον οποίο οι δήμοι και οι περιφέρειες αξιοποιούν τα κονδύλια της Ε.Ε. για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η φετινή Εβδομάδα, που πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχει τίτλο «Μαζί για την Ανάκαμψη» και επικεντρώνεται στην ικανότητα της Ε.Ε. καθώς και των εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων να στηρίξουν τους Ευρωπαίους και τις τοπικές τους κοινότητες. Στόχος, η επένδυση σε πιο δίκαιο, πιο πράσινο και περισσότερο ψηφιακό μέλλον για την ανάκαμψη. Ειδικότερα, η νέα πολιτική συνοχής και η νέα γενιά προγραμμάτων της Ε.Ε. για το 2021-2027, καθώς και τα χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ιδίως το Ταμείο Ανάκαμψης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης. Επίσης, αναμένεται να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την προώθηση της τρέχουσας συζήτησης αναφορικά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Το ιστορικό της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών

Η πρωτοβουλία αυτή άρχισε το 2003 ως κοινές «Ημέρες ελεύθερης προσέλευσης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης δήμων και περιφερειών από ολόκληρη την Ευρώπη. Το 2016 μετονομάστηκε σε «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών».

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι διοργανωτές δημοσιεύουν πρόσκληση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής εταίρων στις αρχές κάθε έτους, συνήθως τον Ιανουάριο. Σε συνέχεια της πρόσκλησης, επιλέγονται περισσότεροι των 500 εταίρων από ολόκληρη την Ευρώπη: περιφέρειες και δήμοι - κατά κανόνα ομαδοποιημένοι σε θεματικούς ομίλους που τους απασχολούν κοινά ζητήματα («περιφερειακές συμπράξεις») - επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς ή πανεπιστημιακές οργανώσεις, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που η Εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προσελκύοντας περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες μέσω του διαδικτύου. Με βάση αυτήν την επιτυχία, οι διοργανωτές φιλοδοξούν η νέα βελτιωμένη πλατφόρμα να εξασφαλίσει και φέτος την ευκαιρία συζητήσεων, διατήρησης της συνδεσιμότητας των κοινοτήτων, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ιδεών μεταξύ εταίρων και συμμετεχόντων.

Επιγραμματικά, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση κατά την οποία οι πόλεις και οι περιφέρειες αναδεικνύουν την ικανότητά τους να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ