Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πανευρωπαϊκή ημέρα για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μνήμης, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι σχετικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά, με στόχο την κοινή την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στη χώρα μας, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days) γιορτάζονται κάθε χρόνο το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (27-29 Σεπτεμβρίου 2024).

Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage).

Ο εορτασμός του φετινού θέματος συνδέεται με την 20η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2003, σύμβαση που κύρωσε και η χώρα μας το 2006.

Η θεματική «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» αναφέρεται σε πρακτικές και δεξιότητες οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, ενισχύοντας την κοινή ταυτότητα και συνέχεια και προάγοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό για την πολιτιστική διαφορετικότητα και δημιουργικότητα.

Οι διοργανωτές των φετινών εκδηλώσεων έχουν σχεδιάσει δράσεις με φυσική παρουσία που σχετίζονται με:
- παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πανηγυριώτικα έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας (κάποια από τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), τεχνουργήματα λαϊκής παράδοσης, παραδοσιακές στολές και ένδυση, παραδοσιακή κουζίνα και μεσογειακή διατροφή (καθημερινά και γιορτινά εδέσματα), παραδοσιακές επαγγελματικές πρακτικές και τεχνικές (ναυσιπλοΐα, άρδευση, κόσμημα-αργυροτεχνία, κεραμική, καλλιέργεια ελιάς και μαστίχας, παραγωγή κρασιού, τεχνικές αλιείας, υλοτόμηση κ.ά), κέντημα και ύφανση (νήμα, ύφασμα και τεχνικές ύφανσης, τυποβαφική, κατασκευή χαλιών και τεχνικές βαφής νημάτων), διαχρονική χρήση φυτών με θεραπευτικές ιδιότητες, λαϊκές δοξασίες, τοπικές παραδόσεις και μύθους, παιχνίδια, παραστάσεις θεάτρου σκιών, στοιχεία καθημερινής ζωής, μαρτυρίες παλαιότερων συνοικιών και γειτονιών σε σύγχρονα αστικά κέντρα, ιστορίες οικισμών χωριών και των μνημείων τους, κ.ά.
- εικαστικές εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης (περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες κλασικής μουσικής, βιβλιοπαρουσιάσεις).
- ξεναγήσεις σε κατά τόπους μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε χώρους με ιστορικές και ζωντανές μνήμες, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (23- 24 Σεπτεμβρίου 2023) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ