Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου από το 2009, με κοινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) και του Ευρωκοινοβουλίου, για να κάνει γνωστό τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 στους ευρωπαίους πολίτες, που αρχικά έδειχαν να αγνοούν την ύπαρξή του, παρότι λειτουργούσε από το 1991.
Η 11η Φεβρουαρίου επιλέχθηκε επειδή η συγκεκριμένη ημερομηνία περιλαμβάνει τον αριθμό 112 και είναι ευκολομνημόνευτη. Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ελβετία και η Τουρκία.
Η καθιέρωση του βασίστηκε σε μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που έδειχνε ότι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες αγνοούσαν το 112 και προφανώς δεν το χρησιμοποιούσαν.Στην Ελλάδα η άγνοια για την ύπαρξη και την λειτουργία του έφθανε στο 94% των ερωτηθέντων. Στην ίδια έρευνα η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών επικροτούσε τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού.
Στην Ελλάδα η υπηρεσία υφίσταται από το 1999, αλλά ενεργοποιήθηκε πλήρως την Πρωτοχρονιά του 2020. Φορέας λειτουργίας της είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Το 112 μπορεί κανείς να το καλέσει από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.
Επίσης, το 112 έχει τη δυνατότητα μαζικής ειδοποίησης πολιτών σε περιπτώσεις που αναμένεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια φυσική καταστροφή ή επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πολίτες λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα, με κατευθύνσεις και οδηγίες προστασίας μέσω διαφόρων καναλιών επικοινωνίας.