Ιωάννης Αλευράς

Ιωάννης Αλευράς (1912 – 1995)
Ιωάννης Αλευράς (1912 – 1995)

Πολιτικός και συνδικαλιστής από τη Μεσσήνη. Γεννήθηκε το 1912. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζοϋπάλληλος. Γρήγορα ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και το 1955 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΤΟΕ.

Το 1963 αναμίχθηκε με την πολιτική, εκλεγείς βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου. Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής επί σειρά ετών. Το 1981 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής και στις 10 Μαρτίου 1985 ανέλαβε προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η ψήφος που έδωσε στις 28 Μαρτίου για την οριακή εκλογή του αρεοπαγίτη Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αμφισβητήθηκε από μερίδα συνταγματολόγων, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως μη έγκυρη η εκλογή του από τη Νέα Δημοκρατία, που εκείνη την περίοδο ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1990 προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας επανεξέλεξε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Γιάννης Αλευράς διακρίθηκε τόσο ως συνδικαλιστής, όσο και ως πολιτικός, για το ήθος, την αγωνιστικότητα και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, στις 6 Απριλίου του 1995.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ