Άγιος Πολύδωρος

Νεομάρτυρας από την Κύπρο, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 3 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Πολύδωρος και η Πολυδώρα.

Ο Πολύδωρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία από γονείς θεοσεβούμενους. Το 1793 ζούσε στην Αίγυπτο, όταν κατά τη διάρκεια διασκέδασης, μέθυσε και ασπάσθηκε τη μουσουλμανική θρησκεία. Την επόμενη ημέρα που ξεμέθυσε, αντιλήφθηκε το λάθος του και άρχισε να ζει και πάλι χριστιανικά.

Το λάθος του, όμως, τον κυνηγούσε και αποφάσισε να μαρτυρήσει για να επανορθώσει. Παρουσιάστηκε στον Μουφτή της Νέας Εφέσσου και ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Παρά τις νουθεσίες και τα βασανιστήρια, ο Πολύδωρος παρέμεινε ακλόνητος και την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 1794, απαγχονίστηκε. Το λείψανό του παρέμεινε επί τρεις ημέρες άταφο, ώσπου το παρέλαβαν ντόπιοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι και το ενταφίασαν στο αρμενικό νεκροταφείο.

Η κάρα του Αγίου Πολυδώρου φυλάσσεται στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας στην Αθήνα.

Απολυτίκιο

Μέγα καύχημα της Λευκωσίας, μέγα στήριγμα πέλεις Εφέσου, μέγα κλέος τε των δύο πόλεων· της μεν γαρ γόνος σεπτός εχρημάτισας, την δε τα σα επορφύρωσαν αίματα. Αλλὰ πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Πολύδωρε, ίνα ρυσθῶμεν κινδύνων και θλίψεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ