Άγιος Θεοχάρης

 Άγιος Θεοχάρης (? – 1740)
Άγιος Θεοχάρης (? – 1740)

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 20 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Θεοχάρης και η Θεοχαρούλα.

Ο Θεοχάρης καταγόταν από τη Νεάπολη (Νεβσεχίρ) της Καππαδοκίας και ήταν ορφανός. Το 1740 κλείσθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μαζί με άλλα χριστιανόπουλα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Αχμέτ. Κάποια μέρα, όμως, ο τοπικός δικαστής εκτίμησε τα προσόντα του Θεοχάρη και τον πήρε στο σπίτι του να περιποιείται τα ζώα του.

Το νεαρό παιδί γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του αφέντη του, ο οποίος του πρότεινε να τον παντρέψει με την κόρη του, αφού πρώτα γίνει μουσουλμάνος. Ο Θεοχάρης αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και ο δικαστής θεώρησε την άρνησή του προσβλητική και τον απείλησε με βασανιστήρια.

Ο δικαστής επανέλαβε μετά από λίγες μέρες την πρότασή του, αλλά ο Θεοχάρης αρνήθηκε και πάλι. Τότε τον βασάνισαν σκληρά και τον οδήγησαν έξω από τη Νεάπολη στις 20 Αυγούστου 1740. Εκεί τον λιθοβόλησαν και στη συνέχεια τον κρέμασαν.

Μετά την ελληνοτουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, τα λείψανα του Αγίου Θεοχάρη ήλθαν στη Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ