Άγιος Ερμόλαος

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η μνήμη του τιμάται μαζί με των συνεργατών του Ερμίππου και του Ερμοκράτους στις 26 Ιουλίου.

Ο Ερμόλαος ήταν γιατρός και ιερέας. Μαζί με τους συνοδοιπόρους του Έρμιππο και Ερμοκράτη κατέφυγε στα περίχωρα της Νικομήδειας, κατά τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (284-305). Εκεί, ο Ερμόλαος γνώρισε ένα νεαρό σπουδαστή Ιατρικής, τον Παντολέοντα, που έγινε μαθητής του. Τον κατήχησε, τον βάπτισε χριστιανό και του έδωσε το όνομα Παντελεήμων, με το οποίο έγινε αργότερα γνωστός ο άγιος-γιατρός.

Το τέλος του Ερμολάου ήταν μαρτυρικό. Συνελήφθη από τους άντρες του άρχοντα της Νικομήδειας, ο οποίος διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Παρόμοιο θάνατο είχαν ο Έρμιππος και ο Ερμοκράτης.

Ο Άγιος Ερμόλαος συμπεριλαμβάνεται στη χορεία των Αγίων ΑναργύρωνΤιμάται ιδιαίτερα στη Σκύρο, όπου υπάρχει εκκλησάκι προς τιμή του, στο ομώνυμο νησάκι. Θεωρείται προστάτης και γιατρός των παιδιών. Οι ντόπιοι, κατά τη μετάβασή τους στο εκκλησάκι του Αγίου Ερμολάου, τραγουδούν: 

Στ' Αγι' Αρμολάου το νησί είναι ένα εκκλησάκι, το λένε Αγιε-Αρμόλαε, του Μώλου στολιδάκι. Γιορτάζει τον Ιούλιο, το μήνα Αλωνάρη, στη χάρη Του πηγαίνουνε όλοι, μικροί-μεγάλοι. Του Μώλου τα ψαράδικα τον κόσμο κουβαλούνε, στο δρόμο που πηγαίνουνε τους λέν' να τραγουδούνε. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία στήνεται τρικούβερτο γλέντι με τοπικές λιχουδιές.

Απολυτίκιον

Ιερατεύσαντες, γνησίως Άγιοι, τω πρυτανεύσαντι, ημίν τα κρείττονα, του μαρτυρίου την οδόν, ηνύσατε γηθοσύνως, Ιερὲ Ερμόλαε, συν Ερμίππω Ερμόκρατες, τρίστυλον εδραίωμα, Εκκλησίας γενόμενοι, διο εκδυσωπείτε απαύστως, σώζεσθαι πάντας πάσης βλάβης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ