Τζορτζ Ζαμπέλας

Ανώτατος αξιωματικός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ελληνικής καταγωγής. Φέρει τον βαθμό του ναυάρχου, τον τίτλο του σερ και από τις 9 Απριλίου του 2013 ανέλαβε την αρχηγία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, του πολεμικού ναυτικού με τη μακραίωνη ιστορία και τη σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία και την ακμή της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

O Γιώργος Ζαμπέλας (George Zambellas) γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1958 στη Νότια Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε). Είναι γιος του Μιχάλη Ζαμπέλα και της Ρόζμαρι Λίντσεϊ. Ένας από τους θείους του ήταν ο Απόστολος Ζαμπέλας, δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση. Η οικογένεια Ζαμπέλα κατάγεται από την Αίγυπτο, με ρίζες στα Δωδεκάνησα.

Ο Γιώργος Ζαμπέλας, αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Ροδεσία, μετέβη στην Αγγλία για ανώτερες σπουδές. Το 1980 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον με πτυχίο αεροναυπηγού. Στις 17 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ως ανθυποπλοίαρχος και αρχικά υπηρέτησε ως πιλότος ελικοπτέρων. Το 1982 νυμφεύεται την Τζέιν Λε Κιούντενεκ, με την οποία θα αποκτήσει τρεις γιους.

Το 1990 φοίτησε στη σχολή επιτελών του ναυτικού και το1991 ανέλαβε κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού HMS Cattistock. Στις 30 Ιουνίου 1994 προήχθη σε αντιπλοίαρχο και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε κυβερνήτης της φρεγάτας HMS Argyll, η οποία περιπολούσε στην Καραϊβική σε επιχειρήσεις κατά του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Μετά από μία σύντομη θητεία στο Επιτελείο, κατά την οποία συμμετείχε στην αναθεώρηση της στρατηγικής άμυνας (National Defence Review), επανήλθε στην επιχειρησιακή δράση το 1999 ως κυβερνήτης της φρεγάτας HMS Chatham, η οποία συμμετείχε σε επιχειρήσεις στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής (Operation Palliser), κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Σιέρα Λεόνε. Για τη δράση του, ο Ζαμπέλας τιμήθηκε με τον Σταυρό των Εξαίρετων Πράξεων το 2001.

Το 2002 προήχθη σε πλωτάρχη και υπηρέτησε ως επιτελάρχης στο βρετανικό ΓΕΕΘΑ και συμμετείχε στη χάραξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ. Το 2005 ανέλαβε τη διοίκηση των αμφίβιων δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού.

Στις 29 Αυγούστου 2006 προήχθη σε υποναύαρχο και τοποθετήθηκε στο επιτελείο, όπου σχεδίασε το νέο δόγμα του ναυτικού. Το 2011 προήχθη σε αντιναύαρχο και ανέλαβε υποδιοικητής του βρετανικού στόλου και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε διοικητής. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του ιππότη-διοικητή του Τάγματος του Λουτρού κι έγινε σερ.

Στις 6 Ιανουαρίου 2013 προήχθη σε ναύαρχο και λίγες ημέρες αργότερα (24 Ιανουαρίου) ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε ότι ο ναύαρχος Ζαμπέλας θα αναλάβει αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (First Sea Lord) στις 9 Απριλίου του 2013.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ