Τζορτζ Κολβοκορέσις

Τζορτζ Κολβοκορέσις (1816 – 1872)
Τζορτζ Κολβοκορέσις (1816 – 1872)

Ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Γεώργιος Κολβοκορέσης (George Colvocoresses) γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1816 στη Χίο και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια του νησιού. Κατά τη Σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους, πιάστηκε αιχμάλωτος με τη μητέρα και τις δύο αδελφές του, ενώ τα υπόλοιπα έξι αδέλφια του σκοτώθηκαν. Η οικογενειακή περιουσία καταστράφηκε και δημεύτηκε.

Ο πατέρας του, με τη βοήθεια αμερικανών ιεραποστόλων, κατόρθωσε να τον απελευθερώσει και σε ηλικία οκτώ ετών βρέθηκε στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Εκεί τον υιοθέτησε ο λοχαγός Άλντεν Πάρτριτζ, ιδρυτής της «Αμερικανικής Φιλολογικής, Επιστημονικής και Στρατιωτικής Ακαδημίας» (νυν Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς), του πρώτου ιδιωτικού στρατιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Μετά την αποφοίτησή του το 1831, έγινε δεκτός στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το 1832 διορίσθηκε δόκιμος και το 1836 υπηρέτησε στη φρεγάτα «United States», που ανήκε στη «Ναυτική Μοίρα της Μεσογείου», πρόδρομο του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Από το 1838 έως το 1842 υπηρέτησε στην εξερευνητική Ομάδα των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τις εντυπώσεις του αποτύπωσε στο βιβλίο Four Years in a Government Exploring Expedition, το οποίο εξέδωσε το 1855.

Η έκρηξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου βρήκε τον «Κόλβος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, να μάχεται στο πλευρό των Βορείων. Στις 29 Ιανουαρίου 1862 ως κυβερνήτης της φρεγάτας USS Supply συνέλαβε τη σκούνα του ναυτικού των Νοτίων Stephen Ηart, η οποία μετέφερε πολεμοφόδια. Το 1864 ανέλαβε τη διακυβέρνηση του πολεμικού πλοίου USS Saratoga και διακρίθηκε σε πολλές καταδρομικές επιχειρήσεις κατά των Νοτίων. Το 1867 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του πλοιάρχου.

Ο Τζορτζ Κολβοκορέσις δολοφονήθηκε στις 3 Ιουνίου 1872 στο λιμάνι Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, ενώ περίμενε το πλοίο για τη Νέα Υόρκη. Αρχικά, ο θάνατός του αποδόθηκε από την αστυνομία σε αυτοκτονία, εκδοχή που δεν δέχτηκε ο ιατροδικαστής. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα. Ο Τζορτζ Κολβοκορέσις παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα τέκνα.

Σχετικά...

  • Τρεις απόγονοι του Τζορτζ Κολβοκορέσις  ακολούθησαν στρατιωτική καριέρα: ο γιος του Τζορτζ Πάρτριτζ Κολβοκορέσις, που έφθασε στον βαθμό του ναυάρχου, ο δισέγγονος του, συνταγματάρχης Άλντεν Πάρτριτζ - Κολβοκορέσις και δισ-δισεγγονή του Γκρέτσεν Χέρμπολτ Χαν, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού σήμερα.
  • Προς τιμή του, ένα θαλάσσιο στενό στον Πορθμό Πιούτζιτ της πολιτείας της Ουάσινγκτον ονομάστηκε «Πέρασμα Κόλβος» (Colvos Passage), καθώς κι ένας κόλπος στην Ανταρκτική (Colvocoresses Bay).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ