Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι πρώην ανώτατος δικαστικός, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4 Νοεμβρίου 2019-4 Νοεμβρίου 2023) και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας (25 Μαΐου-26 Ιουνίου 2023.

Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1957 στην Κω, όπου ο πατέρας του Δημήτριος Σαρμάς, με καταγωγή από την Κύμη της Εύβοιας, υπηρετούσε ως υπαξιωματικός της Χωροφυλακής.

Οι σπουδές

Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κι έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του αφορούσε στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η δικαστική του διαδρομή

Υπηρέτησε ως δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993, οπότε μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παρέμεινε μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Καθήκοντα προέδρου του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου ανέλαβε στις 4 Νοεμβρίου 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία.

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001). Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος και πρόεδρος τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (νόμος 4700/2020). Είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού βιβλίων και εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Στις 24 Μαΐου 2023, ο Ιωάννης Σαρμάς έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ο αρχαιότερος από τους τρεις προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ του Συντάγματος, προκειμένου να διενεργήσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Είχε προηγηθεί η αδυναμία των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Στις 25 Μαΐου μετά την ορκωμοσία του ανέλαβε τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το σοβαρότερο περιστατικό στην διάρκεια της βραχύβιας θητείας του στο τιμόνι της χώρας είναι το ναυάγιο ενός αλιευτικού που μετέφερε άγνωστο αριθμό παράτυπων μεταναστών στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, στις 14 Ιουνίου. 82 από τους επιβαίνοντες ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων (υπολογίζονται σε εκατοντάδες).

Μετά την εκ νέου επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ο κ. Σαρμάς υπέβαλε την παραίτησή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 26 Ιουνίου και παρέδωσε την εξουσία στο νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη. Την επομένη παραιτήθηκαν και τα μέλη της κυβέρνησής του.

Ο κ. Σαρμάς επανήλθε στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2023, οπότε αποχώρησε από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου χρονικού ορίου της θητείας του.

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Στέλλα Τσαγκαράκη και πατέρας δύο παιδιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ