Εμβληματικός νιγηριανός ποδοσφαιριστής και από τους κορυφαίους αφρικανούς γκολτζήδες. Το παρατσούκλι του Ρασίντ Γεκινί ήταν «Goalsfather» («O Νονός των Γκολ», προφανώς κατά to Godfather) για την ικανότητά του να σημειώνει απρόβλεπτα γκολ.
Ο Ρασίντ Γεκινί (Rashidi Yekini) γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1963 στην Καντούνα της Νιγηρίας. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και αναγκάστηκε να δουλέψει από νεαρός ως τεχνίτης και ηλεκτροσυγκολλητής. Ο πραγματικός στόχος όμως ήταν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανερωθεί και το 1981 εντάχθηκε στην ομάδα της γενέτειράς του UNTL FC.
Τον επόμενο χρόνο μεταγράφηκε στους Shooting Stars, μία από μεγάλες ομάδες της Νιγηρίας, σημειώνοντας 45 γκολ σε 53 αγώνες. Οι ικανότητές του στο σκοράρισμα του χάρισαν το τίτλο του Αφρικανού Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς (1983) και ήταν ο πρώτος νιγηριανός παίκτης που έλαβε αυτή την τιμή. Την επόμενη χρονιά βοήθησε τους Shooting Stars ν’ αγωνιστούν στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Αφρικής.
Εκτός Νιγηρίας, έπαιξε επίσης σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ακτή Ελεφαντοστού (Άφρικα Σπορτς), την Ισπανία (Χιχόν), τη Σαουδική Αραβία (Αλ Σαμπάμπ), την Πορτογαλία (Βιτόρια Σετούμπαλ), την Τυνησία (Μπιζέρτε) και την Ελβετία (Ζυρίχη).
Αγωνίστηκε και στην Ελλάδα με την φανέλα του Ολυμπιακού τη σεζόν 1994-1995 σε μόλις έξι παιγνίδια, σημειώνοντας 2 γκολ. Αποχώρησε νωρίς από τους Πειραιώτες λόγω προβλημάτων υγείας και χαρακτήρα, καθώς δεν μπόρεσε να συνυπάρξει με τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του Νίκο Αλέφαντο. Προερχόταν από μία αρκούντως επιτυχημένη τετραετία με τη Βιτόρια Σετούμπαλ (113 αγώνες - 91 γκολ), έχοντας αναδειχτεί πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος το 1994, που του απέφερε το βραβείο «Bola de Prata» («Ασημένια Μπάλα»).
Ο Γεκινί βοήθησε την εθνική Νιγηρίας να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και η Ελλάδα και μάλιστα στο ίδιο όμιλο με την ομάδα του. Στις 21 Ιουνίου κόντρα στη Βουλγαρία έκανε ένα αξέχαστο παιχνίδι, σημειώνοντας το πρώτο γκολ από τα τέσσερα των «σούπερ αετών».
Κυριευμένος από ενθουσιασμό και περηφάνια, έτρεξε στα δίχτυα του αντίπαλου τέρματος και τα έσφιξε με τα δύο χέρια του, ενώ συγχρόνως ζητωκραύγαζε κι έκλαιγε με δάκρυα χαράς. Πολλοί τον θεωρούν έναν από τους πιο εμβληματικούς πανηγυρισμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στις 29 Ιουνίου τέθηκε αντιμέτωπος της Εθνική μας, αλλά δεν πέτυχε γκολ.
Αγωνίστηκε επί 14 χρόνια με την εθνική ομάδα της χώρας του (1984-1998), συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Στα 62 παιχνίδια του με τους «Σούπερ Αετούς», σκόραρε 37 φορές και μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα τέρματα.
Στην προσωπική του ζωή, ο Γεκινί είχε τρεις συζύγους και ήταν πατέρας τριών κοριτσιών.
Ο Ρασίντ Γεκινί πέθανε στις 4 Μαΐου 2012 στο Ιμπαντάν της Νιγηρίας, σε ηλικία 48 ετών. Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ανέφεραν ότι είχε νοσηλευτεί με διπολική διαταραχή και άλλα ψυχιατρικά νοσήματα.