Ο Μήτσος Λυγίζος ήταν έλληνας σκηνοθέτης, ηθοποιός, ποιητής και μελετητής του θεάτρου και της λογοτεχνίας. Εγκαινίασε στην Ελλάδα τη μορφή του Κυκλικού Θεάτρου, ενώ υπήρξε ο πρώτος σκηνοθέτης θεατρικών έργων στο ελληνικό ραδιόφωνο.
Ο Μήτσος Λυγίζος γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Σεπτεμβρίου 1912. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και σπούδασε σκηνοθεσία στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Οι “ριζοσπαστικές” σκηνοθεσίες του
Έκανε την πρώτη του παρουσία, ως σκηνοθέτης, το 1954, εγκαινιάζοντας στη χώρα μας τη μορφή του Κυκλικού Θεάτρου με τους Κυβέλη, Γιώργο Παππά και Δημήτρη Χορν. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους εγκαινίασε με σκηνοθεσία του στον Εθνικό Κήπο το «Θέατρο στο Πράσινο» («Theatre de verdure»), παρουσιάζοντας την τραγωδία του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Άλλη ριζοσπαστική λύση είναι η σκηνοθεσία του στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε τη βυζαντινής υφής τραγωδία του Άγγελου Τερζάκη «Θεοφανώ», το 1958.
Σκηνοθέτησε περί τα 150 θεατρικά έργα στις κρατικές σκηνές και σε ιδιωτικά θέατρα, καθώς και αρκετές εκατοντάδες έργων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση («Μαντάμ Σουσού», «Ορκιστείτε παρακαλώ», «Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο», «Η Θέμις έχει κέφια», «Η Θέμις έχει νεύρα» κ.ά.). Χρημάτισε διευθυντής και καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής σπουδών και καθηγητής στη Δραματική Σχολή τού Ωδείου Αθηνών.
Η καριέρα του ως ηθοποιός και το συγγραφικό έργο
Ως ηθοποιός εμφανίστηκε σε δευτερεύοντες ρόλους, κυρίως σε δραματικές και μελό ταινίες, όπως «Το σταυροδρόμι του πεπρωμένου» (1954), «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν (1960), «Ο Λουστράκος» (1962), «Ορκίζομαι είμαι αθώα!» (1968), «Η λεωφόρος της προδοσίας» (1969) και «Η οδύσσεια ενός ξεριζωμενου» (1969).
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1940 με την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής «Τοπία του ημίφωτος». Στο λογοτεχνικό του έργο συνδυάζεται ο ποιητής με τον δοκιμιογράφο. Έχει τύχει αρκετών διακρίσεων και μεταξύ αυτών δύο κρατικά βραβεία για το δοκίμιό του «Θέματα και Ποιητές» (1978) και την ποιητική συλλογή «Κατάδυση - Από την Αντίσταση στο σήμερα» (1982). Επίσης η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε το 1982 για το δίτομο έργο του «Το Νεοελληνικό πλάι στο Παγκόσμιο Θέατρο». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πολωνικά και Βουλγαρικά.
Ο Μήτσος Λυγίζος πέθανε από πνευμονικό οίδημα στις 18 Σεπτεμβρίου 1993 στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών. Ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Έλενα Πανταζώνη, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Ανιψιός του ήταν ο γνωστός ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής Ντάνος Λυγίζος.