Θεόδωρος Κατσανέβας

Θεόδωρος Κατσανέβας (1947 – 2021)
Θεόδωρος Κατσανέβας (1947 – 2021)

Πανεπιστημιακός και πολιτικός, ο Θεόδωρος Κατσανέβας ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε βουλευτής του Κινήματος στην Β’ Αθήνας από το 1989 έως το 2004. Υπήρξε γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς είχε νυμφευτεί την κόρη του Σοφία.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά (νυν Πανεπιστήμιο Πειραιά) και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου απέκτησε μάστερ στις εργασιακές σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και διδακτορικό στην οικονομική της εργασίας από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE). Συγχρόνως ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών μέσα από τις οργανώσεις ΔΕΑ και ΠΑΚ Αγγλίας.

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και το 1981 ήταν ένας από συντάκτες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος για τα κοινωνικά θέματα. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981 διορίστηκε πρόεδρος του ΟΑΕΔ έως το 1985, οπότε ανέλαβε τη διοίκηση του ΙΚΑ. Το 1987 εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος.

Από το 1989 έως το 2004 διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 τέθηκε εκτός των ψηφοδελτίων του κόμματος μαζί με άλλους οκτώ βουλευτές, με αφορμή την υπογραφή χαριστικής τροπολογίας που αφορούσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

Η ίδρυση του κόμματος με την επωνυμία «ΔΡΑΧΜΗ»

Την Πρωτομαγιά του 2013 ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «ΔΡΑΧΜΗ, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων», στο πρότυπο του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο. Στο πρόγραμμα του νέου κόμματος κεντρική θέση κατείχε η ανατροπή των μνημονίων και η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή μέσω δημοψηφίσματος. Το κόμμα συμμετείχε στις Ευρωεκλογές του 2014, όπου και συγκέντρωσε 8.792 ψήφους (0,15%). Το 2019 ο Θεόδωρος Κατσανέβας εντάχθηκε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά τελικά δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας ήταν γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς είχε παντρευτεί με την κόρη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Σοφία, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Το ζευγάρι χώρισε το 2000 και αργότερα νυμφεύθηκε με τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Η διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και ο χαρακτηρισμός «όνειδος»

Το 1996, στην ιδιόγραφη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου που ανοίχτηκε λίγο μετά τον θάνατό του, χαρακτήριζε τον Θεόδωρο Κατσανέβα «όνειδος» για την οικογένεια και τον κατηγορούσε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όνομα των Παπανδρέου. Ο ίδιος αμφισβήτησε τη γνησιότητα της διαθήκης, ενώ τον υπερασπίστηκε και η τότε σύζυγός του Σοφία.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της διαθήκης και η συνεχής αναφορά της λέξης «όνειδος» προκάλεσε την καταδίκη του δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη για συκοφαντική δυσφήμιση και σε αποζημίωση 10 εκατ. δραχμών. Η αξίωση του Θεόδωρου Κατσανέβα με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για την απαλοιφή του χαρακτηρισμού του Ανδρέα Παπανδρέου προς το πρόσωπό του από το βιογραφικό του στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia δεν ευδοκίμησε.

Εκτός από την πολιτική δράση του, ο Θεόδωρος Κατσανέβας διετέλεσε καθηγητής για τα οικονομικά της εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Μαΐου 2021 στην εντατική του Σισμανογλείου Νοσοκομείου της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ