Μάριος Ποντίκας

Μάριος Ποντίκας (1942 – 2022)
Μάριος Ποντίκας (1942 – 2022)

Ο Μάριος Ποντίκας είναι ένας από σημαντικότερους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Από τους πρωτεργάτες του μεταπολιτευτικού «ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου», με επιτυχίες που άφησαν εποχή, έγραψε διαχρονικά και επίκαιρα κείμενα.

Ο Μάριος Ποντίκας γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1942. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε στη διαφήμιση ως κειμενογράφος.

Τα θεατρικά του έργα («Θεατές», «Εσωτερικαί Ειδήσεις», «Κοίτα τους», «Ο λάκκος και η φάβα», «Η πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας», «Η γυναίκα του Λωτ») έγιναν γνωστά κι εκτιμήθηκαν από τους κριτικούς και το θεατρόφιλο κοινό μέσα από τις παραστάσεις του Θεάτρου ΣΤΟΑ που ίδρυσε ο Θανάσης Παπαγεωργίου στου Ζωγράφου.

Εκτός από τη ΣΤΟΑ, έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν («Ο Γάμος»), στο Εθνικό Θέατρο («Τρομπόνι», «Ορθός Λόγος», «Θεατές»), στο Θεσσαλικό Θέατρο («Η διαθήκη», «Εθνική γιορτή»), στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος («Η γυναίκα του Λωτ», «Τρομπόνι») και σε άλλες σκηνές (επαγγελματικές και ερασιτεχνικές).

Συμμετείχε στη συγγραφή σεναρίων για τηλεοπτικές σειρές («Εν Αθήναις», «Μικρές Αγγελίες», «Σιγά…η πατρίδα κοιμάται», «Το γελοίον του πράγματος», «Ο μεγάλος θυμός» κ.ά.), διασκευάσει κείμενα της ελληνικής πεζογραφίας για την τηλεόραση («Χαμένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου κ.ά.) και συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «Μπορντέλο».

Δημοσίευσε δύο συλλογές με πεζογραφήματα («Δραπέτης γηροκομείου», «Κλειδαρότρυπα και άλλες ιστορίες»), αρκετά από τα οποία είχαν προδημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ζήτω», μία ανθολόγηση διηγημάτων από παλαιότερες δημοσιεύσεις τους, και το 2014 το «Κουταμάρες (και μια εξυπνάδα)».

Ο Μάριος Ποντίκας πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 80 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ