Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Ο ιδρυτής της IKEA

Ίνγκβαρ Κάμπραντ (1926 – 2018)
Ίνγκβαρ Κάμπραντ (1926 – 2018)

O Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ingvar Kamprad) ήταν σουηδός επιχειρηματίας, ιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας επίπλων και οικιακού εξοπλισμού IKEA. Υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που ανερχόταν στα 50 δισ. δολάρια.

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1926 στο Πιέτεριντ της επαρχίας Σμόλαντ της νότιας Σουηδίας από αγρότες γονείς. Ο πατέρας του Φέοντορ Κάμπραντ είχε γεννηθεί στη Γερμανία και μετανάστευσε στη Σουηδία με την οικογένειά του σε νεαρή ηλικία.

Σε ηλικία 5 ετών, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ ξεκίνησε ν’ αναδεικνύει το επιχειρηματικό του ταλέντο, πουλώντας σπίρτα σε γείτονές του και αργότερα χριστουγεννιάτικες κάρτες, μολύβια και στυλό.

Η ιδέα πίσω από την ίδρυση της ΙΚΕΑ

Το 1943 ίδρυσε την IKEA, όταν ήταν μόλις 17 ετών. Η ονομασία της εταιρείας προήλθε από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του και από τα αρχικά γράμματα της τοποθεσίας του πατρικού αγροκτήματος (Έλμταριντ) και του χωριού (Αγκούναριντ), όπου μεγάλωσε.

Αρχικά πουλούσε διάφορα αντικείμενα, όπως κορνίζες, κοσμήματα και νάιλον κάλτσες μέσω τηλεφώνου. Συνέχισε με φτηνά έπιπλα και από το 1951 η επιχείρησή του διέθετε μόνο έπιπλα σπιτιού.

Οι χαμηλές τιμές εξόργισαν τους ανταγωνιστές της IKEA, οι οποίοι πίεσαν τους εγχώριους προμηθευτές να μποϊκοτάρουν την εταιρεία. Ο Κάμπραντ απάντησε με τη δημιουργία δικού του σχεδιαστικού και κατασκευαστικού τμήματος, καθώς και με τη σύναψη συμβάσεων με ξένους προμηθευτές.

Η ΙΚΕΑ άρχισε ν’ αναπτύσσεται ραγδαία από το 1956, όταν έγινε η πρωτοπόρος στα έπιπλα επίπεδης συσκευασίας, που είχαν σχεδιαστεί για να συναρμολογούνται στο σπίτι. Η ιδέα ήταν του Κάμπραντ, όταν παρακολουθώντας έναν εργαζόμενο ν’ αφαιρεί τα πόδια από ένα τραπέζι για να το χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητο ενός πελάτη, συνειδητοποίησε ότι η εξοικονόμηση χώρου σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

Το πρώτο κατάστημα λιανικής της ΙΚΕΑ

Τα νέα είδη επίπλων μείωσαν δραματικά το κόστος εργασίας και αποστολής κι επέτρεψαν στους πελάτες να μεταφέρουν εύκολα τα εμπορεύματα στο σπίτι. Το συμπαγές μέγεθος των συσκευασμένων εμπορευμάτων σήμαινε επίσης ότι τα αντικείμενα μπορούσαν ν’ αποθηκευτούν στο σημείο πώλησης αντί σε μία αποθήκη κι έτσι το 1958 άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής της ΙΚΕΑ.

Ακολούθησαν καταστήματα ΙΚΕΑ, αρχικά σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και αργότερα σε άλλες περιοχές. Τα επόμενα 50 χρόνια, σχεδόν 300 καταστήματα IKEA με το χαρακτηριστικά έντονο μπλε και κίτρινο χρώμα (τα χρώματα της σουηδικής σημαίας) άνοιξαν σε όλο τον κόσμο και από το 1999 και στην Ελλάδα. Τα καταστήματά της, εκτός από τους χιλιάδες κωδικούς, διέθεταν επίσης παιδικούς χώρους κι εστιατόριο.

Το 2000 η ΙΚΕΑ επεκτάθηκε στο διαδίκτυο, αυξάνοντας εντυπωσιακά τον τζίρο της. Ο ετήσιος κατάλογος των προϊόντων της ήταν πιο πολυτυπωμένο έντυπο στον κόσμο με εκδόσεις σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Πάμπλουτος, αλλά και τσιγκούνης

Η εκπληκτική επιτυχία της ΙΚΕΑ έκανε τον Κάμπραντ έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ήδη όμως από το 1976 ζούσε στην Ελβετία για φορολογικούς λόγους έως το 2014, οπότε επέστρεψε στη Σουηδία και ανέθεσε τη διεύθυνση της IKEA στους τρεις γιους του από τον δεύτερο γάμο του.

Ήταν γνωστός για την τσιγκουνιά του, καθώς κυκλοφορούσε με ένα παλιό Volvo και στις αεροπορικές του μετακινήσεις ταξίδευε πάντα στην οικονομική θέση. Το ίδιο προέτρεπε να κάνουν για τα ανώτερα στελέχη της επιχείρησής του.

Το 1998 έγραψε το βιβλίο «Η ιστορία της ΙΚΕΑ», που περιελάμβανε πολλές αυτοβιογραφικές πληροφορίες, κυρίως για τη συμμετοχή του σε ναζιστικές και φασιστικές ομάδες τη δεκαετία του 40, για την οποία ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 2018 στο Όλμχουλτ της επαρχίας Σμόλαντ της νότιας Σουηδίας, σε ηλικία 91 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ