Κόνραντ Χίλτον

Κόνραντ Χίλτον (1887 – 1979)
Κόνραντ Χίλτον (1887 – 1979)

Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων (Hilton). Ο Κόνραντ Χίλτον (Conrad Hilton) γεννήθηκε στο Νέο Μεξικό στις 25 Δεκεμβρίου 1887, από πατέρα νορβηγό και μητέρα γερμανικής καταγωγής.

Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή της Σάντα Φε και αμέσως μετά την αποφοίτησή του αναμίχθηκε στα κοινά της νεοσύστατης πολιτείας του Νέου Μεξικού, εκλεγείς βουλευτής. Το 1917 κατατάχθηκε στο στρατό και πολέμησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην πατρίδα άνοιξε ένα κατάστημα στο Σαν Αντόνιο του Νέου Μεξικού. Το 1919 μετακόμισε στο γειτονικό Τέξας και αγόρασε ένα μικρό ξενοδοχείο στο Σίσκο. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και στις 2 Αυγούστου 1925 έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου μεγάλου ξενοδοχείου του στο Ντάλας. Την ίδια χρονιά, παντρεύεται τη Μαίρη Μπάρον, με την οποία αποκτά τρία αγόρια.

Χωρίζουν το 1934 και ο Κόντραντ το 1942 συνάπτει δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Ζα Ζα Γκαμπόρ. Αποκτούν μία κόρη και χωρίζουν το 1946, τη χρονιά που ιδρύεται η «Χίλτον Χοτέλ Κορπορέισιον» για να διαχειρισθεί τα πολλά ξενοδοχεία του, που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σε όλο τον κόσμο.

Το 1957 ο Κόνραντ Χίλτον εκδίδει την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Be My Guest» (Είσαι ο φιλοξενούμενός μου). Τον Απρίλιο του 1963 έρχεται στην Ελλάδα για να εγκαινιάσει το Χίλτον της Αθήνας, το πρώτο άξιο λόγου οικοδόμημα στη μεταπολεμική Ελλάδα, που παραμένει ακόμη και σήμερα ένα από τα εντυπωσιακά κτίρια της πρωτεύουσας. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρίσκονται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τομ Πάπας και όλη η υψηλή κοινωνία της Αθήνας.

Το 1976 παντρεύεται για τρίτη φορά την Μέρι Κέλι και ζουν μαζί ως τον θάνατό του στις 3 Ιανουαρίου 1979.

Λεπτομέρειες...

  • Ο Κόνραντ Χίλτον είναι προπάππος της γνωστής ενζενί Πάρις Χίλτον.
  • Σε κάθε δωμάτιο των ξενοδοχείων «Χίλτον» υπάρχει η αυτοβιογραφία του ιδρυτή της αλυσίδας «Be My Guest» και η Βίβλος.
  • Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο έκαναν την πρώτη Έκκληση για την Ειρήνη καθισμένοι γυμνοί στο δωμάτιο 902 του Χίλτον στο Άμστερνταμ, από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου 1969. Το συγκεκριμένο δωμάτιο αποτελεί σήμερα τουριστικό αξιοθέατο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ