Άλαν Σκοτ: Ο οφθαλμίατρος που δημιούργησε το Botox

Άλαν Σκοτ (1932 – 2021)
Άλαν Σκοτ (1932 – 2021)

Ο Άλαν Σκοτ (Alan Scott) ήταν αμερικανός οφθαλμίατρος, με ειδίκευση στους μύες των ματιών και στις διαταραχές τους, όπως ο στραβισμός. Θα μείνει στην ιστορία της ιατρικής ως δημιουργός του σκευάσματος που φέρει την πασίγνωστη ονομασία Botox και χρησιμοποιείται για καλλυντικούς σκοπούς, ενώ αρχικά προοριζόταν για τη θεραπεία του στραβισμού.

Ο Άλαν Μπράουν Σκοτ γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1932 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η μητέρα του εργαζόταν το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ. Σπούδασε ιατρική στα Πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ και Σαν Φρανσίσκο και ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία.

Ο Σκοτ πρωτοστάτησε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Botox στον τομέα των καλλυντικών εντελώς τυχαία. Σκοπός του ήταν να χρησιμοποιήσει την αλλαντική τοξίνη (ένα από τα ισχυρότερα γνωστά οργανικά δηλητήρια) για τη θεραπεία του στραβισμού χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η τοξίνη αυτή προοριζόταν αρχικά για στρατιωτική χρήση, αλλά όταν κρίθηκε ακατάλληλη για χρήση ως χημικό όπλο, αξιοποιήθηκε από επιστήμονες που δεν είχαν σχέση με τον στρατιωτικό τομέα και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του Σκοτ, ο οποίος είχε εργαστεί τη δεκαετία του 1960 στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογικών Ερευνών Σμιθ-Κέτλγουελ στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Σκοτ ήθελε να χρησιμοποιήσει τις παραλυτικές ιδιότητες της τοξίνης για τη θεραπεία του στραβισμού, για την οποία τελειοποίησε το σκεύασμα, ώστε να ενισχύσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και τις ιδιότητές του. Το 1991 η φαρμακευτική εταιρεία Allergan αγόρασε το σκεύασμά του, το οποίο ονόμασε Botox. Μέχρι τότε, οι γιατροί που το χρησιμοποιούσαν είχαν παρατηρήσει ότι το Botox, εκτός από τη διόρθωση του στραβισμού, είχε επίσης αρχίσει να εξομαλύνει μερικές από τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

Το 2002 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το σκεύασμα ως καλλυντικό προϊόν για την αφαίρεση των ρυτίδων, όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα. Από τότε το Botox κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει.

Ο Σκοτ δεν έπαψε ποτέ να θαυμάζει αυτή τη χρήση του σκευάσματος που ο ίδιος δημιούργησε, μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του. «Η ζωή είναι ένα μυστήριο και είναι εκπληκτικό το τι συμβαίνει σ’ αυτήν», είχε δηλώσει κάποτε στην εφημερίδα Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ σχετικά με το Botox.

Ο Άλαν Σκοτ πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 σε νοσοκομείο του Γκρίνμπρε της Καλιφόρνιας, σε ηλικία 89 ετών. Ήταν πατέρας πέντε παιδιών από τον πρώτο του γάμο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ