Φερντινάν Μονουαγιέ

Ο Φερντινάν Μονουαγιέ και ο φερώνυμος πίνακάς του
Ο Φερντινάν Μονουαγιέ και ο φερώνυμος πίνακάς του

Ο Φερντινάν Μονουαγιέ (Ferdinand Monoyer) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οφθαλμιάτρους του 19ου αιώνα. Εισήγαγε στην οφθαλμιατρική τη διοπτρία και κατασκεύασε τον φερώνυμο πίνακα για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας.

Γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1836 στη Λιόν και ήταν γιος στρατιωτικού γιατρού. Σπούδασε ιατρική και το 1871 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Από το 1872 διετέλεσε διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νανσί και από το 1877 έως το 1909 καθηγητής της Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λιόν.

Το 1872 ο Φερντινάν Μονουαγιέ εισηγήθηκε τη διοπτρία, που είναι η μονάδα μέτρησης της ισχύος ενός φακού ή γενικότερα ενός οπτικού συστήματος και συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα δ. Σε διοπτρίες εκφράζονται συνήθως και οι βαθμοί μυωπίας ή υπερμετρωπίας ενός ατόμου.

Αργότερα δημιούργησε τον φερώνυμο πίνακα, για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας των οφθαλμών ενός ατόμου. Ο πίνακας Μονουαγιέ περιέχει μικρού μεγέθους γράμματα στην κορυφή του, που μεγαλώνουν βαθμιαία ως τη βάση του και διαβάζεται από το υπό εξέταση άτομο από κάτω προς τα πάνω. Σήμερα δεν βρίσκεται σε χρήση, καθώς έχει επικρατήσει ο αντίστοιχος πίνακας του ολλανδού οφθαλμίατρου Χέρμαν Σνέλεν (1834-1909).

Ο Φερντινάν Μονουαγιέ πέθανε στις 11 Ιουλίου 1912 στη Λιόν και κηδεύτηκε με δόξες και τιμές δύο ημέρες αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ