Γιοχάνες Βερμέερ

Λεπτομέρεια από τον πίνακα «Η Προκήρυξη» (1656), που πιστεύεται ότι είναι αυτοπροσωπογραφία του Βερμέερ

Ο Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) ήταν ολλανδός ζωγράφος, που δημιούργησε στην εποχή του Μπαρόκ και θεωρείται μεταξύ των σπουδαιότερων ζωγράφων όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1632 στην πόλη Ντελφτ της Νότιας Ολλανδίας, στο απόγειο του Χρυσού Αιώνα της Ολλανδίας.

Λίγες πληροφορίες έχουμε για τη ζωή του Γιοχάνες Βερμέερ. Έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη γενέτειρά του, παντρεύτηκε μία πλούσια γυναίκα στα 21 του και μαζί της έκανε έντεκα παιδιά. Στα αρχεία του Ντελφτ, το όνομά του αναφέρεται περισσότερο για τις οικονομικές δοσοληψίες του, καθώς διηύθυνε με τη γυναίκα του ένα πανδοχείο που το κληρονόμησε από τον πατέρα του και ο ίδιος εμπορευόταν έργα τέχνης

«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» (1665)Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική ξεκίνησε αρκετά νωρίς, με θέματα παρμένα από τη μυθολογία, αλλά από τη δεκαετία του 1650 άρχισε να ζωγραφίζει διακριτικά φωτισμένους εσωτερικούς χώρους με περίπλοκη συμβολολογία – ένα στιλ που διακρίνεται από τα παραδοσιακά ολλανδικά μοτίβα και αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά της τέχνης. Ο Βερμέερ αιχμαλώτισε την καθημερινότητα με λαμπερές και εξαίσιες λεπτομέρειες, δημιουργώντας αριστουργήματα, όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» (1665) που εκτίθεται στο μουσείο Μαουριτσχάις της Χάγης.

Άλλοι γνωστοί και σημαντικοί πίνακές του είναι: «Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας» (1654-1656), «Στο σπίτι της προαγωγού» (1656), «Η υπηρέτρια που χύνει το γάλα» (1658), «Η γυναίκα στο παράθυρο» (1660), «Άποψη του Ντελφτ» (1660), «Η τέχνη της ζωγραφικής» (1666-1668), «Ο αστρονόμος» (1668) και «Το ερωτικό γράμμα» (1670).

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Γιοχάνες Βερμέερ φαίνεται ότι πέθανε πάμπτωχος και καταχρεωμένος, στις 15 Δεκεμβρίου 1675, σε ηλικία 43 ετών, αφήνοντας σύζυγο και έντεκα παιδιά (τα οκτώ ανήλικα). Η χήρα του αναγκάστηκε να δώσει ως ενέχυρο μερικά έργα του ώσπου να εξοφλήσει τα σημαντικά χρέη που της άφησε ο καλλιτέχνης. Το 1696 σ’ έναν πλειστηριασμό στο Άμστερνταμ πουλήθηκαν 21 έργα του σε σχετικά καλές τιμές.

Στις 12 Νοεμβρίου 1995, άνοιξε τις πύλες της στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, έκθεση με τους 21 από τα 35 υπάρχοντες πίνακες του Βερμέερ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ